Grabar-Kitarović: Hrvatska podržava proširenje EU i NATO-a

Kolinda Grabar-Kitarović (M. MIJOŠEK)
Kolinda Grabar-Kitarović (M. MIJOŠEK)

Hrvatska predsjednica kolinda Grabar-Kitarović rekla je u subotu u Budvi na sigurnosnom forumu kako se nada da će sve zemlje regije zabilježiti napredak na svom europskom putu, te da će Hrvatska nastaviti podržavati proširenje Eurospke unije i NATO-a.

- Najveća snaga europskog projekta u smislu sigurnosti jeste privlačenje članstva. Pozivom Crnoj Gori NATO bi trebao poslati poruku, ne samo državama regije, da se napredak nagrađuje, već i trećima da o članstvu mogu odlučivati samo Savez i država aspirant, rekla je Grabar-Kitarović na panel raspravi na petom To Be Secure Forumu (2BS) koji se održava u Budvi pod nazivom "Buduće perspektive globalne sigurnosne strukture".

"Vjerujem da je Crna Gora spremna za članstvo ", kazala je ona dodajući kako očekuje da "Crna Gora dobije poziv prije kraja ove godine".

"Sigurna sam da perspektiva članstva u EU i NATO-u jeste katalizator promjena i napretka?, rekla je Grabar-Kitarović upozoravajući na zamor od proširenja u Europskoj uniji koji šalje lošu poruku državama aspirantima u jugoistočnoj Europi.

"Nadamo se da će Bosna i Hercegovina postati članica MAP-a, a također očekujemo da će Srbija otvoriti prva poglavlja u pregovorima s EU. Također, nadamo se da će Makedonija riješiti problem sa susjedima, a da će Kosovo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Grabar-Kitarović dodajući da nijedna država nije spremna te da svima predstoji još reformi i posla nakon pridruživanja.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović istaknuo je ocjenu načelnika glavnih stožera prošlog tjedna u Budvi da je Crna Gora ispunila vojne standarde za pristupanje NATO-u. ?Poziv Crnoj Gori od strane NATO-a zavisi od političke odluke. Poziv Crnoj Gori bit će doprinos regionalnoj stabilnosti. Crna Gora će postati članica NATO-a, članica koja NATO-u treba", kazao je crnogorski predsjednik. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić očekuje da Crna Gora postane 29. članica EU-a i NATO-a. "U ovom vremenu nesigurnosti, za Crnu Goru je NATO jamac sigurnosti. NATO je donio mir na Balkanu", kazao je Krivokapić. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, čija zemlja nema namjeru ulaziti u NATO nego se zadovoljava članstvom u Partnerstvu za mir, govorio je o potrebi stvaranja pozitivne atmosfere među državama u regiji.

"Ne mogu toliko pohvala iskazati na račun NATO-a, kao moji prethodnici. Nadam se da će NATO od sada dolaziti redovnom linijom u Srbiju", rekao je šaljivo Dačić aludirajući na NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999. kako bi zaustavio srbijanski udar na Kosovo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter