Grabar iz Boscograndea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cuvee Grabar
Godina berbe: 2008.
Proizvodac: Vina Coronica
Lokacija: Koreniki, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: flambirani teleci medaljoni
Ocjena: 8,5 /10
Cijena (mpc): 127 kuna (Cicibela, Rovinj), dolazi na tržište za otprilike mjesec dana

Teško je nešto suvislo reci i napisati o Morenu Coronici a da vec nije receno, pogotovo u današnjoj inflaciji opinion makera. Možda je netko zaboravio spomenuti da je bio izvrstan lijevi bek NK "Babica" ili da je bio izvrstan trubac u limenoj glazbi Naša sloga!

Sjecam se da je 1997. poznati zagrebacki informaticar i gurman Boro šapnuo meni i kolegama u Valsabbionu da ima kod Umaga jedan dobar vinar koji ima odlicnu malvaziju. Brzo smo reagirali i za par dana dobili vino koje nam je u malom Fordu Fiesti osobno donio Moreno Coronica, a sve ostalo je povijest.

Sjecam se da je tadašnja malvazija od prve berbe 1992. godine bila u alzaškim bocama te je tek kasnije prešao na burgundske. Moreno je treca generacija koja se bavi vinom u familiji Coronica, prvi je bio nono Giovanin, nastavio je otac Ottaviano, koji je još uvijek vitalan, a Moreno je sve podigao na visoki nivo, što ce biti zaokruženo novim podrumom koji je upravo u gradnji te ce imati prekrasnu panoramsku salu za degustacije, koju ce preuzeti supruga Suzana.

Moreno danas obraduje 20 hektara vinograda te se ne misli širiti, od toga 80 posto otpada na malvaziju, a 20 posto su crne sorte teran, merlot i cabernet sauvignon. Danas cu pretpremijerno predstaviti cuvee Grabar 2008. koji je kupaža merlota (66 posto) i cabernet sauvignona (33 posto), vino je odležalo 14 mjeseci u kombinaciji rabljenih i novih barrique bacvica od francuskog hrasta.

Povijest vina Grabar pocinje berbom 2003., kad je bio samo cabernet sauvignon izuzetne strukture, potom je 2004. došao mali Grabar, onda su neke berbe i preskocene (2005. i 2006.) jer vinar nije bio zadovoljan kvalitetom grožda, a sada je na tržištu 2007. Grožde dolazi s položaja Boscogrande, koji se kao i svi vinogradi nalazi u neposrednoj blizini podruma.

Vino ima prekrasnu rubin crvenu boju sa svjetlijim rubovima, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je vrlo fin i ugodan te kompleksan jer u njemu razaznajem razne elemente.

Poceo bih s notom dima koja se miješa s notom vanilije, što ukazuje na to da je odležalo u drvu, potom ima malu notu kože i duhana te malo cedrovine. Slijede naleti višnje, koja posebno dolazi do izražaja u retro okusu, i malo borovnice te doza crnoga papra.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ipak svježe te tanicno i ukusno. Mogu reci da je uravnoteženo, s izraženom intenzivnošcu okusa i da posjeduje dug i mineralan završetak s malom gorcinom na samom završetku.

Punoga je tijela, ali ide prema jakome, fine kakvoce, harmonicno te spremno za konzumaciju, s lijepim potencijalom za barem sljedecih pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter