GPS ne zna za radove na obilaznici

Urbar se mogao prelistati u posebnim rukavicama (A. DAGOSTIN)
Urbar se mogao prelistati u posebnim rukavicama (A. DAGOSTIN)

Inače sporedne ulice Kaštanjera i Gregovice u Puli postale su ovih dana itekako prometne, a razlog je proširenje obilaznice, zbog čega je od početka tjedna uvedena nova privremena regulacija prometa u Ulici Prekomorskih brigada. Nakon što je ranije zatvorena mogućnost skretanja u Šišansku cestu, u ponedjeljak je zatvoreno i skretanje prema trgovačkom centru Pula City Mall, te je omogućen isključivo dvosmjerni promet u smjeru Medulinske i Valturske ulice.

Vožnja u zabranjenom smjeru

Kako je Ulica Rimske centurijacije zatvorena na dijelu od odvojka za trgovački centar Pula City Mall do Ulice Prekomorskih brigada, na tom se djelu za ulazak u shoping centar prometuje zaobilazno Ulicom Bože Gumpca, pored Pet Centra, gdje se promet ponovno spaja na Ulicu Prekomorskih brigada. Zbog svega toga na samoj je zaobilaznici, iz smjera Valturske, neposredno prije Pet Shopa, postavljen privremeni prometni znak koji ukazuje na obilazni pravac, ali je znak jedva zamjetan i mnogi ga niti ne primijete, posebice turisti koji su se uputili u Pula City Mall prateći svoj GPS ili znakove uz cestu, pa svakodnevno "bauljaju" okolnim cestama zaustavljajući prolaznike i pitajući ih za traženi objekt ili smjer.

Privremena regulacija prometa na navedenom dijelu zaobilaznice vrijedit će do 10. rujna, pa bi ipak trebalo malo vidljivije ili na više mjesta duž ulice Prekomorskih brigada postaviti znakove koje bi svi vozači primijetili i koristili predviđene obilazne pravce umjesto da se voze do skretanja na kojem ne mogu skrenuti za Pula City Mall.

No, puno veći problem predstavljaju domaći vozači koji zbog preopterećenosti pulskih prometnica u turističkoj sezoni koriste razne poznate alternativne pravce, pa im ne smeta niti voziti u zabranjenom smjeru. To se učestalo počelo događati na raskršćima Japodske ulice i Ulice Kaštanjer gdje automobili svakodnevno ulaze u jednosmjerne ulice kako bi si "skratili put", a kako doznajemo, s tim je problemom upoznata i pulska Prometna policija, koja najavljuje jače kontrole na području.

Alternativnim pravcima do 10. rujna

Projekt proširenja pulske obilaznice u četverotračnu prometnicu jedan je od najznačajnijih kapitalnih projekta Grada Pule, a obuhvaća izgradnju dvije nove prometne trake u dužini od 1,2 kilometara, djelomičnu rekonstrukciju postojećih prometnica te izgradnju dva rotora. Kada bude gotova, obilaznica će imati i novoizgrađene pješačke i biciklističke staze, zelene pojaseve, odvodnju oborinskih voda, navodnjavanje i javnu rasvjetu. Iz Grada Pule i policije poručuju svim sudionicima u prometu da imaju razumijevanja i strpljenja u prometu, da budu oprezni i ne krše prometna pravila, te ih pozivaju da se pridržavaju privremene regulacije prometa. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter