Gourmet fischgriller i daske za roštiljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Daska za roštiljanje (također poznata pod nazivom planking) uvriježena je kao jedna od najstarijih metoda roštiljanja u SAD-u.

Već su prastanovnici sjevernoameričkog kontinenta pekli ribu i meso na namočenim daskama i to iz dobrog razloga: isparavanjem vlage iz drva tako pripravljane namirnice poprimaju začinjenu aromu, ukusnije su, sočnije i mekše jer ih daske štite od prejake direktne topline.

Odnedavna ova metoda i u Europi sve više oduševljava ljubitelje dobrog roštilja a osobito jer je podatna za pečenje vrlo osjetljivih namirnica poput ribe i povrća.

Dostupne su razne vrste dasaka za pripremanje raznih vrsta namirnica, a za ribu je naprimjer idealno drvo jove. Primjena je vrlo jednostavna. Daske je potrebno najmanje sat vremena prije roštiljanja namakati u vodi, namirnice možete prethodno marinirati ili začiniti potrebnim dodacima, posložiti na mokre daske te poleći na roštilj ili u klasičnu pećnicu.

Recepture za ovakvu vrstu priprave kao ni kod klasičnog roštiljanja nemaju pravila, slažu se individualne kombinacije po osobnom ukusu, a ukoliko nedostaje inspiracije, postoji nekoliko zgodnih kuharica na engleskom jeziku ili valja prošvrljati po internetskim blogovima. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter