Gourmet Bujština: Dani švoja i kalamara

Čelnici TZ-ova Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja predstavili gastro manifestacije (T. K.)
Čelnici TZ-ova Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja predstavili gastro manifestacije (T. K.)

Na području sjeverozapadne Istre, koje pokrivaju turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, u tijeku su peti Dani švoja koji traju do 30. studenog. Nakon toga, od 1. prosinca do 6. siječnja, odvijat će se iduća gourmet manifestacija kojoj će to biti prvo izdanje - Dani jadranskih lignji. Te su projekte na konferenciji za novinare u Zambratiji predstavili čelnici TZ-ova Sanda Bravar Radivlović (Umag), Valter Bassanese (Buje), Vesna Ferenac (Novigrad) i Maja Jovičić (Brtonigla).

Cilj obiju manifestacija jest promocija Bujštine kao vrhunske gourmet destinacije na čemu i gradi svoj imidž, ali i produžetak turističke sezone. Svi restorani koji sudjeluju - 18 za švoje, 10 za lignje - nudit će mješovite menije na bazi lista i liganja s najmanje četiri slijeda, s kojima će sljubiti najbolja vina i maslinova ulja tog kraja. O listu, koji spada u najkvalitetniju bijelu ribu, ne treba trošiti puno riječi, ali su zato za kalamare istaknuli kako žele da ih se prezentira na maštovitije načine, ali i da se gostima ukaže bitna razlika između jadranskih liganja i lignjuna, odnosno totana (patagonijskih ili kalifornijskih). Potonji su znatno lošije kvalitete, a naše tržište je njima preplavljeno.

Ovogodišnja novost, kako je istaknuto na presici, su jeftiniji meniji od jednog slijeda za 70 i od dva slijeda za 100 kuna, kojima se želi omogućiti široj publici da ih kuša. Promijenjen je i pravilnik o sudjelovanju po kojem ugostitelji moraju znati gostima objasniti o kakvim je manifestacijama riječ, a tijekom trajanja ovih akcija njihovi objekti moraju biti otvoreni. Gostima je omogućena anketa na njihovom zajedničkom klasterskom portalu www.coloursofistria.com. Ako je ispune, tijekom idućeg posjeta lokalu dobit će deset posto popusta u terminu od 7. siječnja do 31. ožujka 2013.

Posebni jelovnici na bazi švoja do kraja mjeseca mogu se kušati u restoranima i konobama A Casa, Badi, Bassamese, Buščina, Diana, La Parenzana, Marina, Melon, Mulino, Nno, Pergola, Porto Salvore, San Benedetto, San Rocco, Sergio, Toni, Villa Vilola i Villa Rosetta. Nakon toga kreću posebni meniji na bazi kalamara koje će nuditi A Casa, Badi, Buščina, Melon, Mulino, Nono, Pergola, San Benedetto, Toni, Villa Vilola i Villa Rosetta.

Iduća gourmet manifestacija, također nova u ponudi, bit će Dani školjki, koji će se odvijati od 1. veljače do 23. ožujka. Jer, kako je rekla Bravar Radizlović, ovo je jedini ispravni put do produžetka sezone. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter