Gotovo polovica muškaraca ima HPV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki strucnjaci razmatraju uvodenje obveznog cjepiva protiv HPV-a za djecake i mlade muškarce, kao što je to vec uvedeno za žene. Medutim, neki nisu sigurni hoce li velike financijske investicije u tom slucaju biti opravdane, odnosno hoce li cjepivo ispuniti svoju svrhu.

Poznato je da HPV uzrokuje cervikalni karcinom, drugi najcešci karcinom kod žena. Medutim, razlicite vrste HPV-a uzrokuju i razlicite vrste karcinoma poput analnog, penilnog te karcinoma vrata i glave. Cjepivo bi moglo zaštiti muškarce od takvih vrsta karcinoma.

Americki znanstvenici s instituta u Tampi proucavali su infekcije medu 1.100 muškaraca u dobi od 18 do 70 godina kako bi vidjeli mijenjanje i napredak infekcija uzrokovanih virusom HPV-a. Uoceno je da je gotovo 50 posto muškaraca imalo genitalije inficirane HPV virusom.

Strucnjaci napominju da je problem HPV-a u svijetu sve veci. Iako se cijepljenje spominje kao važan cimbenik u suzbijanju opasnog virusa, mnoge države ne žele se upustiti u to s obzirom na to da je rijec ono iznimno skupo.


Podijeli: Facebook Twiter