Gotovo pola budžeta za gradnju infrastrukture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog proračuna Općine Fažana za 2018. godinu u visini od gotovo 44,9 milijuna kuna prošao je na sjednici Općinskog cvijeća prvo čitanje, a vijećnici su kroz vrlo konstruktivnu raspravu najavili nekoliko amandmana na prijedlog financijskog plana načelnika Radomira Koraća i njegovog tima. Sljedeća će se sjednica, na kojoj će se glasati o proračunu i do kada amandmani moraju stići, održati u srijedu 20. prosinca, najavio je predsjednik Vijeća Aleksej Mišan (IDS).

Rekonstrukcija valbandonske ulice Dragonja

Plan je temeljito predstavio vanjski suradnik za financije u fažanskoj upravi Danijel Ferić, naglasivši da je proračun za 2,4 posto veći nego ovogodišnji. Kasa će se puniti uglavnom prihodima od poreza (10,8 milijuna kuna), prihodima od pristojbi poput komunalne naknade (11,5 milijuna kuna), prihodima od imovine (4,9 milijuna kuna), prodajom nefinancijske imovine (4,5 milijuna kuna) i tako dalje. U velikom dijelu utrošit će se na gradnju infrastrukture u vrijednosti od gotovo 12 milijuna kuna, održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u iznosu od 5,8 milijuna kuna i na kapitalne pomoći trgovačkim društvima u javnom sektoru, kao što su pulski Pragrande i Vodovod, dakle i opet za infrastrukturu, u iznosu od 6,2 milijuna kuna. Sve u svemu, komunalnom opremanju i uređenju namijenjeno je 20,2 milijuna kuna ili 45 posto budžeta.

Takvim je planom za 2018. najavljena kompletna rekonstrukcija valbandonske ulice Dragonja, nastavak gradnje novog groblja, uređenje luke u Fažani, pa i lučice u Fažani, za što se, kako se čulo, već rade analize, odnosno maritimna studije, zatim slijedi nastavak rekonstrukcija Galižanske ceste, Ulice Ruže Petrović...

Draganu Belas (IDS) zanimalo je znači li rekonstrukcija Dragonje i komunalno opremanje naselja nastalog u zaleđu te ulice. - Ne, odnosi se to samo na postojeću ulicu. Novo naselje još je pod sudskim sporom, neke kuće imaju, neke nemaju dozvolu, a ceste nisu riješene, rekao je Korać.

Autobusno parkiralište za NP Brijuni

Belas je predložila i da se planirani punkt, odnosno autobusno parkiralište za Nacionalni park Brijuni kod bivše političke škole izmjesti na drugu stranu ceste, pa tu površinu iskoristi za neki vrjedniji javni sadržaj. Korać je upozorio da NP Brijuni i nisu zainteresirani za realizaciju, a vijećnici su se složili da bi u tom slučaju zemljište od države trebala zatražiti Fažana i urediti ga u svojoj režiji. No, prvo je potrebno izmijeniti Prostorni plan i ucrtati novu lokaciju pa je vjerojatnije da će se punkt realizirati 2019. godine. Kako je za projektiranje tog parkirališta planirano 80 tisuća kuna, Korać je predložio vijećnicima IDS-a, prvenstveno Igoru Škataru, da taj iznos ugradi u svoj prijedlog, odnosno amandman kojim traži projektiranje i gradnju rotora na Fažanskoj cesti, prvenstveno na Šuridi, radi prometne sigurnosti.

I ostali programi javnih potreba bilježe rast u odnosu na ovu godinu - predškolski odgoj iznosi više od četiri milijuna kuna ili devet posto više, školstvu, kroz koje se planiraju povećanja za prijevoz i prehranu, stipendije i druge potpore, ići će 0,9 milijuna, a sportu slijedi 1,4 milijuna što je povećanje od tri posto. Za socijalnu skrb planirano je 1,5 milijuna kuna, kulturi slijedi 0,8 milijuna, a civilnom društvu nešto manje od pola milijuna kuna. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter