Gotovo je: Španjolska - Hrvatska 1:0

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo je, a nije moralo tako završiti. Ukrotili smo Crvenu furiju, ali spletom nesretnih okolnosti, odlazimo kuci. Rusija, Poljska, Danska, Nizozemska, Irska i - Hrvatska! U uglednom smo društvu onih koji ce nastavak Europskog prvenstva gledati u nekim od turistickih destinacija, na TV ekranu.

Prvaci svega (svijeta i Europe), Španjolci, bili su previsoka prepreka za našu reprezentaciju. Odlazimo kuci uzdignuta cela, imali smo dvije mec lopte u "celicnoj skupini", Italiju smo natjerali na remi. Odlazimo kuci. Nepravedno!

Hrvatska nogometna reprezentacija oprostila se od nastupa na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini minimalnim porazom od aktualnih europskih i svjetskih prvaka Španjolaca, u utakmici poslije koje svi imamo pravo žaliti za cetvrtfinalom i prvi put nitko nema pravo ispadanje kockastih u prvom krugu smatrati neuspjehom.

Hrvatska je na europskoj smotri premašila ocekivanja i prikazala igru dostojnu puno viših dometa. Uostalom, obrana naslova Španjolaca opasno je došla u pitanje u razdoblju goropadne igre hrvatskih nogometaša u drugome poluvremenu.

Casillas je zbog dviju intervencija (Rakitic 59', Perišic 79') postao igrac utakmice koja je pokazala da je Hrvatska u Poljskoj i Ukrajini bila spremna za velika dostignuca. Kakva šteta! Uostalom, Hrvatska obrana prvi je put ispala uoci Navasova pogotka u 88. minuti i jeku bjesomucnih nasrtaja hrvatskih nogometaša pred Casillasovim vratima. I to se može dogoditi.

Hrvatski izbornik je u najvažniju utakmicu ušao s dvojicom novih igraca (Vida, Pranjic) i sustavom igre (4-5-1) tipicnom momcadima koje racunaju na izraženu dominaciju protivnika. Osnovna formacija (4-2-3-1) zaživjela je samo na grafickom crtežu službenoga UEFA-inoga zapisnika utakmice dok Wolfgang Stark nje prvi put puhnuo u zviždaljku.

Bilic je svjesno žrtvovao jednoga napadaca (Jelavic) za igraca više u sredini terena koju je ocekivano zgusnuo što je više mogao.Španjolska je u prvome poluvremenu ocekivano dominirala i neocekivano bila bezopasna. Ponajprije zahvaljujuci kompaktnom defanzivnom bloku hrvatske momcadi u zoni udarca i neshvatljivim tehnickim pogreškama španjolskih nogometaša (Xabi Alonso 5', 10', 18').

Buduci da u momcadi aktualnih europskih i svjetskih prvaka pojedinacna klasa jednostavno mora doci do izražaja, Silva se u nekoliko navrata elegantno ušuljao izmedu linija i posijao paniku u hrvatskom šesnaestercu. Sreca je da dvije najizglednije prilike Španjolaca to nisu postale zbog traljavih udaraca Inieste (12') i Silve (28').

Dvije hrvatske poluprilike završile su bezopasnim Pranjicevim udarcem (25') i dvojbenom Starkovom odlukom (Mandžukic 26') na rubu španjolskoga šesnaesterca. Da na glavnom semaforu u 35. minuti nije osvanula vijest iz Poznanja gdje su Talijani pogotkom Cassana poveli protiv Irske, netko je zaista mogao pomisliti da se u Gdanjsku igra dogovorena utakmica.

U nastavku, medutim, nitko nije mogao naslutiti koja momcad na poljskim i ukrajinskim travnjacima brani naslov europskoga prvaka. Do 88. minute.

Tijek utakmice


90' Španjolci su pobijedili 1:0. Hrvatska je ispala s Eura.

88' Španjolci su poveli 1:0. Nakon dvojbene situacije (moguce zalede), Iniesta i Navas izašli su ispred Pletikose. Navas je rutinski pospremio loptu u mrežu. Minutu ranije kockasti su tražili najstrožu kaznu nakon što je Busquets povukao Corluku.

79'
Nova prilika za Hrvatsku. Kontru je okoncao Mario Mandžukic tocnim dodavanjem za Ivana Perišica koji puca iz prve ljevicom, ali Iker Casillas opet sjajnom obranom spašava svoju mrežu. Minutu kasnije Bilic dodatno naglašava ofenzivni pristup. Izlazi Vukojevic, ulazi Dudu.

69' Ofenzivniji pristup mogao se isplatiti da Jelavic nije bio zamalo kratak glavom na jedno dodavanje Mandžukica.

65' Dvostruka promjena u redovima kockastih. Ušli su Nikica Jelavic i Ivan Perišic, a izašli Domagoj Vida i Danijel Pranjic. Hrvatska krece po cetvrtfinale s dva napadaca na teren.

58'
Prva velika prilika za Hrvatsku. Iker Casillas spasio je u dva navrata španjolsku mrežu. Hrvatsku kontru povukao je Luka Modric koji je fantasticnim dodavanjem na drugoj stativi pronašao Ivana Rakitica ciji udarac glavom Casillas odbija za drugi pokušaj, nakon kojega je španjolski vratar ponovo bio na visini zadatka.

52'
Na tribini iza vratara Pletikose gdje su smješteni hrvatski navijaci ponovo su zasvijetlile baklje. Na travnjaku je "bljesnuo" žuti karton Strinicu.

Pocelo je drugo poluvrijeme na stadionima u Gdanjsku i Poznanju. Hrvatska nakon rezultata prvoga poluvremena nije u cetvrtfinalu buduci da u krugu tri momcadi ima slabiju gol-razliku (1:1) od Italije (2:2), odnosno slabiju (+2) ukupno gol-razliku od Španjolske (+4).

45'
Završilo je prvo poluvrijeme u Gdanjsku i Poznanju. Hrvatska je još uvijek u drugom krugu zahvaljujuci boljoj ukupnoj gol razlici od Talijana.

27'
Sudac Stark nije dosudio prekršaj na rubu kaznenog prostora nakon Ramosova oštra starta na Mandžukicev gležanj. Corluka je dobio žuti karton zbog prigovora, a kockasti samo udarac iz kuta.

25'
Pranjic je preslabim udarcem s vrha kaznenog prostora zakljucio hrvatsku polukontru i prvu priliku. Šansu su mu priredili Mandžukic i Modric. Trenutak kasnije Mandžukic je pucao preko gola nakon ubacaja Daria Srne. Dvije minute kasnije sudac Stark nije dosudio prekršaj na rubu kaznenog prostora nakon ocitog prekršaja Ramosa inad Mandžukicem. Corluka je dobio žuti karton zbog prigovora.

23' Fernando Torres je prošao desnom stranom, ušao u kazneni prostor, te prevario Danijela Pranjica. Gordon Schildenfeld je zakasnio u blok, a španjolski napadac pucao gotovo iz mrtvoga kuta. Pletikosa je odbio loptu u korner. U Poznanju je i dalje 0:0. Hrvatska je trenutno u cetvrtfinalu.

12' Prva prilika za Španjolce. Iniesta je nakon duploga pasa izašao pred vratara Pletikosu, ali je preslabo pucao. U Poznanju je i dalje pocetnih 0:0 uz dominaciju Talijana koji su izveli cetiri udarca iz kuta u prvih 12 minuta utakmice.

7' Vec na pocetku utakmice s tribine su poletjele prve baklje. Hrvatska je vec kažnjena s 25.000 eura zbog baklji na utakmici s Irskom, a u utorak ce se odlucivati i o mogucim kaznama zbog baklji i rasistickih ispada na utakmici s Italijom.

HRVATSKA
: Pletikosa - Vida, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic - Srna, Modric, Pranjic - Mandžukic.

ŠPANJOLSKA: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba; Xavi, Sergio Busquets, Xabi Alonso; David Silva, Fernando Torres, Andres Iniesta. (Novi list, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter