Gotovo 5000 djece izbjeglica nestalo u Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 5000 izbjegle djece bez pratnje registrirano je kao nestalo u Njemačkoj, priopćio je u srijedu njemački Savezni kriminalistički ured (BKA).

Gotovo 10 posto od 4.749 maloljetnika, koji su registrirani kao nestali na početku godine, mlađe je od 13 godina, dok je 4.287 u dobi između 14 i 17 godina, rekla je glasnogovornica BKA. Preostali 31 je stariji od 18 godina.

Ta brojka predstavlja veliki poras u odnosu na šest mjeseci ranije, kada je 1.637 djece registrirano kao nestalo.

Glasnogovornica je izjavila da bi se taj broj mogao kretati između 300 i 500 dnevno, ovisno o broju novih i riješenih slučajeva. Dodala je da bi brojka mogla biti manja jer su djeca ponekad registrirana kao nestala na više mjesta.

Europol je nedavno priopćio da je u posljednje dvije godine u Europi nestalo 10.000 djece izbjeglica.

Dok su neka od njih možda već s rođacima a da to nije poznato vlastima, veliki broj njih bi mogao biti u opasnosti.

Dječja humanitarna organizacija Deutsches Kinderhilfswerk priopćila je da bi zakon koji je u srijedu odobrila vlada kancelarke Angele Merkel mogla naškoditi djeci izbjeglicama koja putuju bez pratnje.

Taj zakon predviđa razdoblje čekanja od dvije godine za ujedinjavanje obitelji migranata koja nisu u velikoj opasnosti od progona u svojim domovinama. Njegova je svrha spriječiti dolazak više tisuća članova obitelji prema odredbi o ujedinjavanju u njemačkom zakonu o azilu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter