Gotovo 50% žena u Hrvatskoj seksa se bez zaštite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodno istraživanje provedeno u 26 zemalja u povodu današnjega Svjetskog dana kontracepcije pokazalo je alarmantno visoku zastupljenost spolnih odnosa bez zaštite medu mladima te slabo poznavanje ucinkovitih mogucnosti kontracepcije.

U istraživanje, koje je danas objavila farmaceutska tvrtka Bayer, bilo je ukljuceno više od pet tisuca mladih iz Europe, SAD-a, Latinske Amerike, Azije i Pacifika te 600 ispitanika u Egiptu, Keniji i Ugandi, u dobi od 15 do 24 godine.

Pokazalo se da mladi zbog neugode izbjegavaju tražiti kontracepciju od zdravstvenog osoblja te da mnogi ne mogu racunati da ce u svojim školama dobiti sveobuhvatnu seksualnu izobrazbu.

Smatra se da se 41 posto od ukupno 208 milijuna trudnoca u svijetu svake godine dogodi slucajno, da jedna od 20 adolescentica spolnim kontaktom dobije bakterijsku infekciju, pri cemu je dob oboljelih iz godine u godinu sve niža.

Podatci govore da se u Australiji, Cileu, Kolumbiji, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Litvi, Meksiku, Poljskoj, Singapuru, Švedskoj i Turskoj u spolni odnos bez zaštite s novim partnerom upustilo više od 40 posto mladih, a više od 50 posto u Kini, Estoniji, Keniji, Koreji, Norveškoj i Tajlandu.

Na pitanje zašto su se upuštali u spolne odnose bez zaštite s novim partnerom najcešci odgovori su da ne vole upotrebljavati kontracepciju ili da je seks bez kontracepcije s novim partnerom "cool".

Istraživanje koje je 2010. u Hrvatskoj provela tvrtka Bayer HealthCare na uzorku od tisucu žena u dobi od 18 do 35 godina pokazalo je kako je 18 posto žena imalo seksualni odnos s osobom koju su tek upoznale te da gotovo polovica žena koje su imale seksualne odnose u zadnja tri mjeseca, njih 48 posto, kontracepciju nije uopce upotrijebilo ili su to cinile rijetko.

U Europi, Latinskoj Americi i SAD-u gotovo polovica ispitanika izjavila je da se smatra dobro informiranima o mogucnostima kontracepcije (oko 50 posto) dok je taj postotak bio znatno niži u africkim zemljama i azijsko-pacifickoj regiji gdje se samo cetvrtina ljudi osjecala dovoljno informiranom.

Rezultati istraživanja pokazali su da u mnogim zemljama seksualna edukacija nije dostupna. U vecini europskih zemalja oko polovice ispitanika (55 posto) ima seksualnu edukaciju, u usporedbi s tri cetvrtine ispitanika u Latinskoj Americi (78 posto), azijsko-pacifickoj regiji (76 posto) te SAD-u (74 posto). U nekim europskim zemljama znatno je pak manji postotak od polovice ispitanika ucio o spolnim odnosima u školi (Latvija 34, Slovenija 35, Turska 21 posto).


Podijeli: Facebook Twiter