Gotovo 400 tisuća eura za vizualizaciju prostora

Sporazum su potpisali Marko Ljubešić, Marko Rupar, Klaudio Vitasović, Anica Kopinič i Dalibor Macan (Z. STRAHINJA)
Sporazum su potpisali Marko Ljubešić, Marko Rupar, Klaudio Vitasović, Anica Kopinič i Dalibor Macan (Z. STRAHINJA)

Gotovo 393 tisuće eura vrijedan je projekt Rural Design kojem su jučer u Vodnjanu potpisom čelnih ljudi pristupili Grad Vodnjan, kao vodeći partner, te istarske općine Svetvinčenat i Sveti Lovreč i slovenske Metlika i Cerknica. Rural Design, projekt kreativne industrije za dizajniranje prostora, provodi se u sklopu Operativnog programa Slovenija - Hrvatska, a glavni mu je cilj podići kvalitetu urbanog i ruralnog prostora te izraditi metodologiju učinkovitog upravljanja vizualnim izgledom prostora.

Prema opnom što se na potpisivanju sporazuma moglo čuti, kroz ovaj će projekt hrvatski i slovenski partneri glavni napor usmjeriti na određivanje i postavljanje turističke i urbane signalizacije kojima će biti obilježeni spomenici kulturne i prirodne baštine.

Vodnjan kao predvodnik

- Projektom se želi podići svijest javnosti o važnosti zaštite kulturne baštine i identiteta naselja, očuvati prirodna i kulturna bogatstva, valorizirati prostor, tradicijsku i graditeljsku baštinu, ali i osnažiti suradnju s prekograničnim partnerima, istaknuo je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i najavio da će Vodnjan kao vodeći partner biti odgovoran i za koordinaciju projekta, te za osiguranja pravne i tehničke pomoći u njegovoj provedbi.

Potpisivanju sporazuma odazvala se zamjenica načelnika općine Metlika Anica Kopinič, načelnik Sv. Lovreča Marko Ljubešić i Svetvinčenta Dalibor Macan, te načelnik opčine Cerknica Marko Rupar, ali i njihovi suradnici na projektu. Koordinatorica s vodnjanske strane je Moira Drandić. Kako će se projekt konkretno odraziti na izgled, primjerice, stare jezgre Vodnjana, Vitasović je naveo da će se za Vodnjan izraditi prijedlog izgleda turističke signalizacije, a potom i infrastruktura, a odvijat će se i radionice namijenjene široj javnosti.

Među aktivnostima projekta zacrtana je izrada elaborata signalizacije i vizualizacije područja, izdavanje monografije koncepta uređenja po općinama i pilotna izvedba vizualizacije i upravljanja prostorom.

Svetvinčenat atraktivniji

- Završetak projekta definiran je 29. travnja 2016., ali se nadam da ćemo ga realizirati i okončati i prije tog datuma. Grad Vodnjan će sudjelovati u projektu s 98,2 tisuća eura, od čega će 85 posto osigurati iz EU fonda regionalnog razvoja. Taj će postotak u svom udjelu dobiti svi partneri po okončanju projekta, dok iz svog proračuna moraju osigurati 15 posto. Na taj način Sv. Lovreč sudjeluje s ukupno 52,6 tisuća eura, Svetvinčenat s 74,1 tisuća, Cerknica s 93, a Metlika sa 75 tisuća eura, rekao je Vitasović.

Sveti Lovreč planira ovim projektom osigurati turističku signalizaciju. Već su napravili jedan projekt, postavit će 30 posto signalizacije, a s ovim idu i dalje. "To je još jedan korak naše Općine na putu profiliranja na turističkoj karti", rekao je Ljubešić. Macan iz Savičente rekao je da se ta Općina, prepoznatljiva po kulturnoj i povijesnoj baštini, rado odaziva na ove projekte, a posebno mu je drago da je susjedni Vodnjan dobio ulogu vodećeg partnera.

- Kroz projekt planiramo organizirati i radionice kojima ćemo o potrebi za očuvanjem kulturne baštine educirati lokalne obrtnike i mještane. Uz signalizaciju planiramo nabaviti i povijesnu opremu što će doprinijeti da se Svetvinčenat promovira kao još atraktivnija turistička destinacija, rekao je Macan.

Rupar je naveo da Cerknica već ima iskustva u suradnji s hrvatskim jedinicama lokane samouprave, a glavni naglasak projekta bit će na Cerkniškom jezeru kao adutu tog kraja.

Projekt Rural Design bit će predstavljen javnosti u Vodnjanu i Cerknici. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter