Gotovo 2.500 obrtnika u blokadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Osam mjeseci sam predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije i nikad nisam prisustvovao posjetu nekog predstavnika Vlade ili resornog ministarstva, pa ni njihovom posljednjem posjetu Istri. Takoder, u studenom smo uputili dopis predsjedniku Sabora, no do danas nismo primili odgovor. Prisustvovali smo jedino gospodarskom forumu, ali nismo došli do rijeci. Ako obrtnici nisu poželjni u ovom društvu, neka Vlada to kaže buduci da su obrtnici u svim razvijenim zemljama, uz mala poduzeca, nosioci razvoja. Nismo za prosvjede i štrajk, nego za dijalog", rekao je Aldo Ukanovic na današnjoj konferenciji za novinare.

U Istarskoj županiji, istaknuo je, od lipnja lani do 31. srpnja ove godine zatvoreno je 309 obrta. Kod obrtnika je od lanjskog rujna do srpnja ove godine zaposleno cak 2.196 osoba manje. Insolventnost obrtnika se povecava, rekao je, pa je krajem srpnja 27,7 posto obrta bilo insolventno, a 2.448 istarskih obrtnika imalo je blokirane racune.

Mario Paliska, clan Upravnog odbora komore, osvrnuo se na posljednje povecanje cijene goriva od 50 do 60 lipa.

"To direktno utjece na temeljne troškove autoprijevoznika, ribara i poljoprivrednih gospodarstava, ali indirektno ce predstavljati dodatni teret kod formiranja cijena i troškova proizvodnje svih obrtnickih proizvoda buduci da su energenti stavka koju se ne može izbjeci u proizvodnji, transportu, prehrambenoj industriji i trgovini", rekao je Paliska.

Apelirao je u ime komore na Inu i resorno ministarstvo da ubrzaju donošenje novog pravilnika o izracunu cijene goriva da bi se troškovi proizvodnje održali na sadašnjoj razini.


Podijeli: Facebook Twiter