Gotovo 10 milijuna kuna za motovunsku kanalizaciju

Motovun (J. PREKALJ)
Motovun (J. PREKALJ)

Motovunski vijećnici prihvatili su proračun za iduću godinu u iznosu do 19,5 milijuna kuna, do čega je 12,7 milijuna kuna planirano za komunalne potrebe, a o toga 9,8 milijun kuna za gradnju kanalizacijskog sustava Motovuna. Socijalnim programima namijenjeno je 368,9 tisuća kuna, predškolskom odgoju i naobrazbi 628,5 tisuća kuna, školstvu 305,5 tisuća kuna, projektima u kulturi 826,7 tisuća kuna, te za programe civilnog društva i ostalih društvenih potreba 422,1 tisuća kuna.

Ovom je prigodom Elvis Linardon, predsjednik općinskog vijeća, naglasio je kako Općina Motovun unatoč novim zakonima koji će im umanjiti prihode, a to su ukidanje statusa brdsko planinskog područja i novi obračun poreza na dohodak, neće umanjiti prava svojim građanima. To se ponajprije odnosi na stipendiranje učenika i studenata, darove za umirovljenike, djecu i socijalno ugrožene osobe. Za sada se neće uvoditi nova porezna opterećenja za građane, a manjak sredstva planira se nadoknaditi racionalnim poslovanjem te kandidiranjem projekata za fondove Europske unije kao i javnim pozivima za financiranje lokalne samouprave.

Općinski načelnik Tomislav Pahović istaknuo je da stipendisti Općine Motovun imaju naknade u rangu najviših naknada za stipendije u našem okruženju, 500 kuna mjesečno za studente i 400 kuna za učenike, s mogućnošću povećanja stipendija za 30 i 50 posto spomenutih iznosa ovisno o prosjeku ocjena. Općina Motovun s 50 posto troškova sufinancira kupnju školskih udžbenika svim učenicima, daje 7.000 kuna po svakom novorođenom djetetu, financira produženi boravak školske djece, a nisu rijetke ni donacije osnovnoj školi i područnom dječjem vrtiću. Redovito se financira vrtić i školski obrok djeci iz socijalno ugroženih obitelji te novogodišnje poklone za djecu od 1 do 10 godina.

Prije donošenja proračuna za 2015. godinu proračun za tekuću godinu smanjen je s planiranih 21,87 milijuna kuna na 6,4 milijuna kuna, pri čemu su najviše podbacili prihodi od prodaje nefinancijske imovine prvotno planirani u iznosu od 3,47 milijuna kuna, a ostvareni u iznosu od 504,2 tisuće kuna. Vijećnici su jednoglasno usvojili Program ukupnog razvoja Općine Motovun za razdoblje od 2014. do 2020., a nakon provedenog Poziva za prikupljanje ponuda za obavljanje zimskog održavanja javnih površina i nerazvrstanih cesta na području Općine Motovun za 2014. i 2015. godinu, kao najpovoljniju ponudu prihvatili su ponudu Istarske ceste d.o.o. iz Pule.

Nakon prethodnog poništenja ponovo je razmatrana te jednoglasno donijeta Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za dodjelu koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza putnika autobusom ili drugim vozilima za vrijeme trajanja Motovun film festivala i ostalih manifestacija, a to je ponuda tvrtke Vilstroj d.o.o. iz Buzeta. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter