Gotovinina obrana odgovorila napadom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što su dan ranije tužitelji punih devet i pol sati Antu Gotovinu, Ivana Cermaka i Mladena Markaca u svojoj završnoj rijeci teretili za najgnusnije zlocine, optužujuci ih za udruživanje u udruženi zlocinacki pothvat i zlocine po individualnoj odgovornosti, obrane trojice hrvatskih optuženika u utorak su u svojim završnim rijecima na vatru uzvratili vatrom.

"Kada bi tvrdnje tužiteljstva o generalu Anti Gotovini bile istinite, bila bi to zavjera stoljeca, djelo davolskog genija, zlocinacka politika koja se prožimala s politikom hrvatske države, od koje nije ostalo nikakvog traga. Medutim, istina je da je general Gotovina proveo pet godina u pritvoru pod optužbama koje su potpuno neosnovane", kazao je Gotovinin odvjetnik Payam Akhavan, naglasivši da je Gotovina castan vojnik koji zaslužuje poštovanje cijelog svijeta i zahvalnost Haaškog sada jer je porazio one koji su odgovorni za ratne zlocine i genocid, a pod sobom je imao 30 tisuca vojnika, na dvije bojišnice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pozivajuci sudsko vijece da ga proglasi nevinim po svim tockama optužnice, Akhavan je upozorio suce na dalekosežne posljedice odluke u ovom predmetu. Hoce li sutra NATO snagama u Afganistanu biti zabranjena upotreba topništva u svim mjestima gdje ima civila, retoricki je zapitao Akhavan, inace profesor medunarodnog prava, uvjeravajuci da bi osudom Gotovine osudili i svakog vojnog zapovjednika diljem svijeta, što bi pak onemogucilo pravicno vodenje rata, rezultirajuci necim što bi bilo u suprotnosti s medunarodnim pravom.

Teze tužiteljstva Akhavan je nazvao nevjerojatnim. Tužiteljstvo, po njegovim rijecima, «rasteže» pravila, norme i pravne standarde, samo kako bi konstruiralo Gotovininu krivnju. "Dokazi optužbe za protupravno granatiranje toliko su promašeni da nam nije jasno kako je tužiteljstvo uopce moglo izaci s tim pred sudsko vijece! Tužiteljstvo je jucer zazivalo Staljingrad i Drugi svjetski rat, no gdje su ta razaranja, gdje su ti mrtvi?", zapitao je Akhavan, tvrdeci da je tužiteljstvo promašilo granicu izmedu ratnih zlocina i nesretnih okolnosti koje se dogadaju u svakom ratu.

Odvjetnik Luka Mišetic je optužio tužiteljstvo da je u završnim rijecima iznijelo niz novih teza protiv Gotovine, koje ranije nije ni spomenulo, niti dokazalo. Usred održavanja završnih rijeci Gotovinina obrana poslala je sudskom vijecu pomalo neuobicajen podnesak kojim od njega traži da požuri s usmenom objavom presude, i prije nego što završi pisanje pisanog obrazloženja, ako ce presuda rezultirati trenutacnim puštanjem Gotovine iz pritvora. (D. ROMAC/Novi list)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter