Gotovini 24 godine, Markacu 18, Cermak osloboden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Gospodine Gotovina, molim vas ustanite. Nakon što je razmotrilo sve dokaze i argumente stranaka, a na osnovi pravnih nalaza i utvrdenog cinjenicnog stanja, ovo sudsko vijece proglašava vas krivim kao sudionika udruženog zlocinackog pothvata", rekao je u petak sudac Alphons Orie tocno u 11.50 sati, osudivši Gotovinu na jedinstvenu kaznu od 24 godine zatvora.

Dok je slušao presudu Gotovina je stajao vojnicki mirno, ledenog izraza lica, samo mu je vilica titrala, zbog šoka. Galerijom sudnice broj 1, u kojoj je objavljena presuda Gotovini, Ivanu Cermaku i Mladenu Markacu, a na kojoj su sjedili clanovi obitelji i prijatelji trojice hrvatskih optuženika, prolomio se u tom trenutku uzvik šokiranosti i ocaja.



Ante Gotovina
proglašen je krivim kao sudionik udruženog zlocinackog pothvata, kriv je za djela progona, deportacije, pljacke, razaranja, ubojstva, necovjecna djela i okrutno postupanje, a sud ga je oslobodio odgovornosti za prisilno premještanje. Osuden je na 24 godine zatvora.

Ivan Cermak
osloboden je po svim tockama otpužnice i bit ce pušten na slobodu.

Mladen Markac
kriv je kao sudionik udruženog zlocinackog pothvata, kriv je za djela progona, deportacije, pljacke, razaranja, ubojstva, necovjecna djela i okrutno postupanje, a sud ga oslobodio odgovornosti za prisilno premještanje. Osuden je na 18 godina zatvora.

Srpsko stanovništvo prognano iz tzv. Krajine


Citajuci zakljucke sudskog vijeca iz presude duge cak 1.377 stranica - jedne od najopsežnijih u povijesti Haaškoga suda - Orie je napomenuo da se sudsko vijece nije bavilo pitanjem je li hrvatska strana imala pravo pokrenuti Oluju, nego jesu li srpski civili u Krajini bili metom zlocina i jesu li optuženici kazneno odgovorni za te zlocine. U Gotovininom i Markacevom slucaju odgovor je bio potvrdan.

Izricuci presudu trojici hrvatskih generala haaški je sud zakljucio da su hrvatske snage tijekom i nakon Oluje izvršile progon srpskog stanovništva iz tzv. Krajine.

Troclano Vijece takoder je ustanovilo da protupravni napadi na gradove u tzv. Krajini i pocinjenje drugih zlocina hrvatskih vojnih snaga i specijalne policije u kolovozu 1995. predstavlja deportaciju najmanje 20.000 krajinskih Srba.

ICTY je utvrdio da hrvatske snage nisu namjerno gadale samo ranije utvrdene ciljeve u tim gradovima, nego i dijelove u kojima nije bilo takvih ciljeva te da su gradove u cjelini smatrale ciljevima.
Suci su zakljucili i da, iako su postojali planovi krajinskih vlasti za evakuaciju lokalnih Srba, strah od nasilja i pritisak koje su stvorile hrvatske snage izazvali su atmosferu u kojoj ti ljudi nisu imali drugog izbora nego otici.



Vijece je utvrdilo i da je motiv pravnih instrumenata hrvatskih vlasti i njihov ucinak bio da imovina koju su ostavili krajinski Srbi dode u ruke Hrvata i da se Srbima uskrati pravo korištenja kuca i imovine te je zakljucilo da uvodenje restriktivnih i diksriminatornih mjera prema imovini predstavlja progon krajinskih Srba.

Vijece je utvrdilo da je u vremenu i podrucju koje pokriva optužnica postojao medunarodni oružani sukob.

Gotovina sudjelovao u zlocinackom pothvatu

Sudsko vijece Haaškog suda zakljucilo je da je general Ante Gotovina "svojim postupanjem znacajno pridonio udruženom zlocinackom pothvatu" te da je "sudjelovao u udruženom zlocinackom pothvatu i namjeravao da njegova djela pridonesu ciljevima UZP-a".

Vijece je utvrdilo da je Gotovina zapovijedao svim jedinicama Zbornog podrucja Split, kao i svim pridodanim jedinicama te da mu je i vojna policija bila podredena u svojim redovnim zadacama.

Vijece je zakljucilo da je general Gotovina izdao zapovijedi za napad na Knin, Gracac, Benkovac i Obrovac što su ocijenili protupravnim napadom kao i da te "zapovijedi za protupravne napade na civilno stanovništvo samo po sebi predstavljaju znacajan doprinos UZP-u".

General Gotovina, zakljucilo je vijece, pocinio je i propuste u sprjecavanju i kažnjavanju pocinitelja zlocina.

Cermak nije kriv

"Vijece je zakljucilo da dokazima nije ustanovljeno da je Cermak bio clan udruženog zlocinackog pothvata", te da "nije odgovoran ni po jednom drugom vidu odgovornosti za koje ga tereti optužnica", rekao je predsjednik sudskog vijeca Alphons Orie.

Sud je zakljucio da Cermak, koji je bio zapovjednik zbornoga mjesta Knina, "obmanjivao medunarodnu zajednicu o mjerama koje se poduzimaju da se zaustave zlocini nad Srbima", ali da nije odgovoran po drugim vidovima odgovornosti iz optužnice.

Cermak "nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicama Hrvatske vojske izvan kruga svojih potcinjenih u Zbornom mjestu i vijece nije našlo pouzdanih dokaza da su ti potcinjeni pocinili zlocine".

Nije ustanovljeno da je Cermak znao ili namjeravao da mu aktivnosti pridonesu bilo kakvom cilju naseljavanja Krajine Hrvatima umjesto Srba, kaže se u obrazloženju.

"Sudsko vijece (...) proglašava da niste krivi po svim tockama optužnice", rekao je Orie i naložio da Cermak bude pušten iz pritvorske jedinice Haaškoga suda. 

Odvjetnici generala iznenadeni presudom

Luka Mišetic
iznenaden je presudom i smatra ju nevjerojatnom. Izjave Ante Gotovine nakon presude nije želio komentirati.

"Sudac Orie vec je izdao tri, cetiri presude koje je Žalbeno vijece poništilo. Jednostavno nam je nevjerojatno što se dogodilo danas! Kao da obrane uopce nije bilo! Kao da sudac Orie nije cuo obranu u ovih dvije i pol godine! Unatoc njegovim dosadašnjim cudnim osudama, mi smo vjerovali da ce donijeti presudu iskljucivo na temelju cinjenica i zakona, ali to se nije dogodilo. Ohrabruje nas cinjenica da su njegove presude u potpunosti ili djelomicno poništene pred Žalbenim vijecem. Ocito postoji problem s njegovim presudama kad ih Žalbeno vijece poništava. Vec smo jednom uspjeli ponišiti njegovu odluku, ocekujemo da cemo to opet uciniti pred Žalbenim vijecem", rekao je Mišetic za HTV.

Markacev odvjetnik Goran Mikulicic rekao je netom nakon presude za HTV kako je Markac sarkasticno prokomentirao da je osuden po svim tockama optužnice osim te jedne. "Malo više cemo poslijepodne razgovarati o tome. Sad slijedi žalbena procedura koja ce trajati oko dvije godine", rekao je Mikulicic dodajuci kako je Markac racionalna osoba te ocekuje da ce pojacati argumente nakon što vide kako se na njih osvrnulo Vijece.

Komentirajuci kategoriju o udruženom zlocinackom pothvatu, rekao je da ona nije dio medunarodnog obicajnog prava, te da se Tudman, Šušak, Cervenko, koji su takoder proglašeni krivima za udruženi zlocinacki pothvat, ne mogu obraniti od optužbi.

"Ovo je horor presuda, presuda koja nema nikakve veze ni s pravom ni s pravdom. Pravo i pravda su zajedno s hrvatskim guskama odlutali u maglu", komentirao je Zvonimir Hodak presudu generalima u razgovoru za Index. Hodak je uvjeren da ce ova presuda ostaviti trajne posljedice za Hrvatsku, hrvatski narod i akcije Bljesak i Oluja koje su prema njegovom mišljenju bile sasvim legitimne.

Na slobodi 2019. odnosno 2022.?

Prilikom odmjeravanja kazni sudsko vijece je Gotovini i Markacu kao otežavajucu okolnost uzelo brojnost zlocina, ranjivost žrtava i zloupotrebu položaja. Za olakšavajucu okolnost Gotovini je uzeto dobro ponašanje u pritvoru i sudnici, a Markacu bolest. Sudsko vijece vodilo je racuna i o praksi kažnjavanja u bivšoj Jugoslaviji.

Vrijeme provedeno u pritvoru, u trajanju od 1.956 dana, bit ce Gotovini uracunato u kaznu, što znaci da bi on, ako žalbeno vijece potvrdi jucerašnju odluku, mogao biti na slobodi za 11 godina, odnosno 2022., nakon odsluženja dvije trecine kazne.

Markac je u pritvoru proveo 1.477 dana, što znaci da bi na slobodu mogao 2019., naravno, ako žalbeno vijece ostane kod zakljucka prvostupanjskog vijeca.


Podijeli: Facebook Twiter