Gotovina traži optužnicu protiv Jutarnjeg lista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrana generala Ante Gotovine zatražila je jucer od sudskog vijeca u predmetu protiv hrvatskih generala podizanje optužnice protiv novinara Gordana Malica i Jutarnjeg lista zbog nepoštivanja Haaškog suda. Naime, Gotovinina obrana tvrdi da je taj list u dva navrata objavio «laži na racun generala Gotovine», zahtijevajuci od Haaga da optuži i kazni novinara i taj hrvatski dnevnik zbog «ometanja pravde». U prijavi sudskom vijecu podsjeca se na objavljene tvrdnje iz tajnog izvješca hrvatske Vlade Haagu, po kojima je Gotovina dok je bio glavni inspektor HV-a otudio neke topnicke dnevnike uz pomoc Marina Ivanovica i još dvojice djelatnika MORH-a, kao i na izjavu hrvatskog ministra pravosuda Ivana Šimonovica da te tvrdnje nema u izvještaju Vlade Haagu. Medutim, i nakon Šimonovicevog nijekanja, tvrdi se u prijavi, list je ponovno iznio neistinite tvrdnje. Gotovinina obrana predlaže sudskom vijecu da istraži Maliceve tvrdnje i ako se one pokažu tocnima, predlaže sudskom vijecu da Malica i Jutarnji list optuži zbog namjernog objavljivanja zašticenih podataka. Ako se pak pokažu netocnima, optužba se mora temeljiti na iznošenju lažnih i zlonamjernih tvrdnji, za koje su novinar i list bili svjesni da ce izazvati javnu raspravu.

Medutim, novinar Malic odgovara da prijava Gotovinine obrane samo potvrduje da je tocno sve što je napisao u svom listu.

- Ono što je za Gotovinu i hrvatsku Vladu službena tajna, zapravo je javna tajna da su dio dokumentacije otudili Gotovina i njegovi odvjetnici, kazao nam je jucer Malic i podsjetio da je clan Gotovininog odvjetnickog tima Ivanovic u Hrvatskoj i optužen zbog toga. No, po njegovim rijecima, to je «ocito dio tajne komunikacije izmedu hrvatske Vlade i Haaškog suda, kao i izmedu hrvatske Vlade i Gotovinine obrane». Za takvu situaciju Malic ne smatra odgovornima Gotovinine odvjetnike, koji «samo rade svoj posao», vec hrvatsku Vladu koja se «ne usuduje javno obznaniti jesu li postojali topnicki dnevnici, ako su odneseni, tko ih je odnio i ako su spaljeni, tko je to ucinio».


Podijeli: Facebook Twiter