Gotovina otjerao Srbe po nalogu Tudmana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nitko ne tvrdi da je Hrvatska imala plan protjerati Srbe. Taj su plan imali clanovi udruženog zlocinackog pothvata na celu s Franjom Tudmanom, ukljucujuci i ovdje optužene Antu Gotovinu, Ivana Cermaka i Mladena Markaca", kazao je u ponedjeljak glavni tužitelj Alan Tieger na pocetku dugo ocekivanog iznošenja završnih rijeci na haaškom sudenju hrvatskim generalima.

Nimalo ne okolišajuci, Tieger je ustrajao u svim glavnim tezama optužbe, udruženom zlocinackom pothvatu u kojem su Gotovina, Cermak i Markac proveli Tudmanov naum i protjerali Srbe iz Krajine, kao i individualnoj odgovornosti optuženih za zlocine poslije "Oluje".

U svom završnom pledoajeu, konacnom apelu optužbe sudskom vijecu, u kojem je stalno polemizirao s tezama obrana i njihovim završnim podnescima, tužitelj Tieger iznio je temeljnu tezu tužiteljstva, koje ne osporava "Oluju" kao akciju kojom je Hrvatska povratila svoj teritorij, ali zato inkriminirajuci namjeru hrvatskog državnog vrha da protjera srpsko stanovništvo iz Krajine i ne dopusti njihov povratak, pljackajuci njihovu imovinu i spaljujuci im kuce.

Taj je zlocinacki plan - po tužiteljstvu - dogovoren na sastanku predsjednika Tudmana sa svojim vojnim zapovjednicima na Brijunima uoci "Oluje", zbog cega je tužitelj Tieger cesto posezao za tzv. brijunskim transkriptom. Optužba, naime, uvjerava da Tudmanove rijeci s tog sastanka ne mogu biti shvacene nikako drukcije nego kao plan da se Hrvatska oslobodi svog "remetilackog faktora" i "raka na svom tijelu" - srpskog stanovništva.

Za uspješnu provedbu tog plana zaslužni su generali Gotovina, Cermak i Markac. Gotovina je, po Tiegeru, zapoceo "Oluju" upravo stavljanjem cjelokupnih krajinskih gradova - Knina, Gracaca, Benkovca i Obrovca - pod artiljerijsku paljbu. Nisu gadani nikakvi vojni ciljevi u tim gradovima, kojih jedva da je i bilo. Granate su padale posvuda, a narocito po stambenim zonama, ne bi li se kod stanovništva izazvala panika, da bi ih se nagnalo na bijeg.

Tužiteljstvo je u završnom podnesku za Gotovinu zatražilo 27 godina zatvora, 23 za Markaca i 17 za Cermaka. (Denis ROMAC/Novi list)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter