Gotovina: Okrenimo se zajedno budućnosti!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač pozdravili su s pozornice na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupljene hrvatske građane. Više desetaka tisuća ljudi njihov je dolazak pozdravilo pljeskom, pjesmom i povicima.

General Gotovina kazao je kako je sretan što je večeras s njima. "Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je oluja u ratu, ovo je pravna oluja. Pobijedili smo. Ovo je točka na i, rat pripada prošlosti, okrenimo se zajedno budućnosti", rekao je Gotovina.

Izrazio je zahvalnost institucijama hrvatske države koje su sve vrijeme podržale njega i generala Markača.

"Zahvalan sam predsjedniku Republike, instituciji predsjednika Republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane, ministru pravosuđa, i posebno preko ministarstva vanjskih poslova hrvatskom veleposlanstvu u Den Haagu koje je sve ovo vrijeme bilo s nama. Budućnost je pred nama, budućnost je u našim rukama i mi smo svi zajedno i hvala vam i sretno", rekao je Gotovina. Okupljeni građani zvižducima i glasnim negodovanjem popratili su njegovu zahvalu predsjedniku Republike i premijeru.

Zahvalu svima koji su bili uz njih kad im je bilo najteže uputio je i general Markač.

"U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata i da je hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodila svoju domovinu. Sretan sam da će u budućnosti svaki Hrvat i njegovi nasljednici bilo gdje u svijetu reći - Mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje,  rekao je Markač.

Uz Markača i Gotovinu na pozornici su bili ratni veterani poput Mile Ćuka, Markice Rebića, Željko Sačić, Josip Klemma... Oko bine tiskali su se, između ostalog, Milan Bandić, Davor Bernardić, Miomir Žužul i Dražen Budiša.

Generali su s Trga otišli na svetu misu u zagrebačku katedralu, a na ulazu u zagrebačku prvostolnicu dočekao ih je zagrebački pomoćni biskup mons. dr. Ivan Šaško. Nakon toga ih je put odveo na Pantovčak gdje je ih je čekao predsjednik Ivo Josipović.

Generali su u Zračnu luku Zagreb sletjeli Vladinim zrakoplovom. U zrakoplovu su s generalima bili ministri obrane i branitelja, Ante Kotromanović i Predrag Matić, članovi obitelji Gotovina i Markač, članovi odvjetničkih timova generala, Luka Mišetić i Greg Kehoe, bivši Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović te prijatelj i kum generala Gotovine Željko Dilber.

Prvi je iz aviona izašao general Gotovina pozdravljen pljeskom okupljenih, a general Markač izašao je s hrvatskom zastavom koju je potom na pisti razvio zajedno s generalom Gotovinom.

General Ante Gotovina izjavio da je nije očekivao oslobađajuću presudu Haaškog suda te da se osjeća sjajno.

"Ne", odgovorio je kratko Gotovina na pitanje novinara je li očekivao oslobađajuću presudu. Upitan kako se osjeća također je kratko odgovorio - "Sjajno!".

Uz premijera i predsjednika Sabora, generale su na pisti zračne luke dočekali generali Ivan Čermak i Damir Krstičević, predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, te brojni suborci i građani koji su se spontano okupili na dočeku.

Stotine građana dočekaei su u zračnoj luci generale. Vijoreći hrvatskim zastavama, s nekoliko upaljenih bengalki, i uzvicima "Ante, Ante" oduševljeno mnoštvo pozdravilo je oslobođene generale koji su se u zaštićenoj koloni vozila napustili Pleso i uputili se prema gradu.

U čast njihova povratka na aerodromskim displejima bilo je napisano "Dobrodošli generali, Hrvatska vas voli", a uoči njihova dolaska putnicima je osoblje Plesa dijelilo hrvatske zastave.

Vladin zrakoplov kojim su generali stigli iz Amsterdama u Zagreb, dočekan je tzv. vodenim pozdravom kada su dva vatrogasna vozila nad njim pustili mlazove vode.

Slijetanje vladinog challengera na pisti Plesa čekalo je osoblje Zračne luke povijesna postrojba Turopoljski banderi i folklorni ansambl Turopolje s kojima su se generali rukovali i fotografirali.

Čestitke za dobro obavljen posao na obrani generala u Haagu, primili su i njihovi odvjetnički timovi koji su se s njima zajedno vratili iz Nizozemske.

Doček generala pratile su brojne novinarske i snimateljske ekipe kojima Gotovina i Čermak nisu davali izjave, nego su se u koloni pod policijskom pratnjom uputili na Trg bana Josipa Jelačića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter