Gotovina: Ja sam uvijek bio slobodan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu proslave godišnjice donošenja oslobađajuće haaške presude generalima Gotovini i Markaču danas je u Kneževoj plači u Zadru otvorena izložba pod nazivom "Sloboda".

Izložbu su organizirali grad Zadar, Zadarska županija i Narodni muzej, a uz ostalo, obuhvaća 20-ak slika s Međunarodne likovne kolonije, fotografije zadarskih autora nastale u vrijeme svečanog dočeka generala u Zadru i Pakoštanima te projekciju filma nastalog tih dana.

Otvorenju izložbe je nazočio general Ante Gotovine s obitelji, koji je zahvaljujući gradonačelniku Božidaru Kalmeti i županu Stipi Zriliću na darovima rekao: "Sretan sam što sam tu, ja sam oduvijek bio slobodan".

Prije godinu dana žalbeno vijeće Haaškog tribunala oslobodilo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i odbacilo prvostupanjske presude od 24 i 16 godina zatvora, dokazavši da nije postojao zajednički zločinački pothvat. Za mnoge analitičare to je bilo iznenađujuće, ali ne i za građane Hrvatske. Uz velebni doček u glavnom gradu Hrvatske, gdje je generale pozdravilo oko 100 tisuća ljudi, slavilo se u svim krajevima Hrvatske te među Hrvatima u BiH i u iseljeništvu.

- Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je "Oluja" u ratu, ovo je pravna oluja. Pobijedili smo. Ovo je točka na i, rat pripada prošlosti, okrenimo se zajedno budućnosti, poručio je tada general Gotovina na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a general Markač je istaknuo da je hrvatska domovina oslobođena bez ikakve mrlje.

General Gotovina posvetio se privatnom poduzetništvu, uzgoju tuna, a general Markač je u mirovini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter