Gotovina i Markac podnijeli žalbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markaca podnijele su sinoc do ponoci, kada je istjecao rok, žalbe na prvostupanjsku presudu kojom je Haaški sud Gotovinu osudio na 24 godine zatvora, a Markaca na 18 godina, zbog ratnih zlocina pocinjenih tijekom i nakon Oluje. Svoje žalbe obrane su predale elektronskim putem.

Markacevi odvjetnici Goran Mikulicic i Tomislav Kuzmanovic, zajedno s londonskim odvjetnikom Johnom Jonesom i njemackim profesorom prava Kaiom Ambosom, koji su se Markacevoj obrani pridružili poslije osudujuce prvostupanjske presude, sve do zadnjeg trenutka radili su na završnom dotjerivanju teksta žalbe, baš kao i Gotovinina obrana, koja je posljednjih dana intenzivno pripremala žalbu.

O sadržaju žalbe Gotovinini i Markacevi odvjetnici nisu željeli ništa govoriti jer nisu željeli da se o žalbama raspravlja u medijima prije nego što ih dobiju haaški suci.

Nakon prvostupanjske presude, objavljene 15. travnja, jedino je za Ivana Cermaka proces završen. Nakon oslobadajuce prvostupanjske presude za Cermaka tužiteljstvo se nije žalilo, tako da je Cermak pravomocno osloboden svih optužbi.

Žalbeno vijece, u kojem su suci Mehmed Guney, Fausto Pocar, Andresia Vaz, Theodor Meron (predsjednik Žalbenog vijeca) i Carmel Agius, objavit ce pravomocnu odluku, kako se ocekuje, do kraja sljedece godine.


Podijeli: Facebook Twiter