Gotovac, Delimar i Božic goli prošetali Ilicom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antonio Gotovac Lauer, Vlasta Delimar i Milan Božic, poznati domaci performeri, goli su u srijedu ujutro prošetali centrom Zagreba u pravcu središnjeg trga. Buduci da su svoj performans izveli rano ujutro, hodali su polupraznim središtem grada. Policijske intervencije nije bilo, što je presedan u ovakvim situacijama, ako se sjetimo da je i prije malo više od dva mjeseca ona intervenirala kada je glumac Milivoj Beader prošetao gol centrom Zagreba ponavljajuci tako performans Toma Gotovca "Zagrebe, volim te" izveden 1981. godine.

"Performans smo napravili ujutro zbog rasvjete, a ne zbog straha od policije ili ljudi", rekla je Vlasta Delimar pojasnivši da su snimali materijal za film. "Htjela bih naglasiti da se ne radi ni o kakvom protestu, ni o kakvoj ljutnji, naprosto smo htjeli napraviti artisticku akciju koju smo planirali više godina, a ove godine smo konacno dobili sredstva od gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture", kaže Delimar.


Tom Gotovac otvara izložbu Vlaste Delimar

"Ulicnim performansom, pri cemu je konkretni prostor urbana ulica Ilica kao sastavni dio socijalnog života ulice u kojem bi se trebala izgubiti razlika izmedu umjetnika, publike ili slucajnih prolaznika, želimo preobraziti utilitarni prostor ulice u umjetnicki prostor, gdje cemo spojiti sva svoja dosadašnja iskustva zrelih umjetnika koji su se znali kroz svoju umjetnost i istkanost života suprotstaviti svim ideologijama, raznim politickim preobrazbama društva, sacuvati individualnost i beskrajnu hrabrost te neumornim ukazivanjem na ljudska prava i poštivanje razlicitosti ukazati na prave vrijednosti jedne ljudske egzistencije. Ukljucivanje trece osobe ima jak emocionalni naboj koji ukazuje na znacaj praiskonske ljudske bliskosti kroz koji se nazire osjecaj zdravog kolektivnog", rijeci su kojima je ovaj umjetnicki trojac pojasnio ideju svog projekta "Dva muškarca i jedna žena".


Podijeli: Facebook Twiter