Gotova izgradnja kanala Valmade - Dolinka

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Kao što su istaknuli gradonačelnik Boris Miletić i direktor Pragrandea, odnosno Herculanee Igor Stari, u kanalizacijski sustav grada u posljednjih deset godina uloženo je preko 240 milijuna kuna. Većina tih sredstava stigla je putem projekata Hrvatskih voda koja se uistinu bile velik pokretač izgradnje značajnih projekata u Puli. Osim samog projekta Jadran I i II, zahvaljujući kojima je izgrađen oborinski kolektor, Hrvatske su vode pokrenuli i projekt rješavanje pitanje plavljenja središta grada i to izgradnjom novog oborinskog kanala Valmade - Dolinka - Zaljev Veruda, kako bi se rasteretio kanal Pragrande i oborinske vode prigradskih naselja usmjerile ka moru umjesto u Pragrande.

Gotovi puno prije roka

Sam projekt izgradnje novog kanala, vrijednog 36,2 milijuna kuna, donio je u Pulu mikrotuneliranje ispod stambenih objekata u Valdebeku, te zanemariv, uistinu minimalan, utjecaj na promet. Bio je planiran u roku od dvije godine, no, okončan je puno prije tog roka, praktički za godinu dana.

- Izgradnja kanala je gotova. Dinamika radova uistinu je bila brza pa su radovi okončani puno prije planiranog roka od dvije godine. Ove godine izvedeni su tek "sitniji" radovi, finalizacija izgradnje i kanal je praktički već spojen na mrežu koja oborinske vode usmjerava prema Zaljevu Veruda. Za službeni kraj projekta čeka još samo dobivanje uporabne dozvole, rekao nam je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Već sama ulaganja u izgradnju obalnog kolektora koji će zaštititi Pulski zaljev, te novom oborinskog kanala kojim će se rasteretiri kanal Pragrande, odnosno uže središte grada koje je učestalo plavilo, bila bi dostatna, no, Hrvatske vode usto namjeravaju u Puli, putem projekata koji će se aplicirati na europske fondove, pokrenuti izgradnju novog modernog pročistača, ali i dijela Šijanskog kolektora duž Ulice 43. istarske divizije, velike kritične točke plavljenja u ovom dijelu grada, koja ima velikog utjecaja na plavljenje novog kružnog toka i Industrijske zone.

Uskoro izgradnja Šijanskog kolektora

- Projekt izgradnje Šijanskog kolektora ćemo također odraditi to smo dogovorili s Gradom. No, tu je, osim same izgradnje novog odvodnog kanala, potrebno izgraditi i nekoliko retenzija. Sasvim sigurno ćemo taj projekt odraditi u skorašnje vrijeme, jer, imat ćemo na raspolaganju 180 milijuna eura iz europskih fondova. Kada se tome pridoda i da godišnje imamo na raspolaganju oko 200-250 milijuna kuna vlastitih sredstava, onda je jasno da će ulaganja Hrvatskih voda u područja plavljenja biti izrazito velika do 2020. godine kada namjerava riješiti mnoge kritične točke u Hrvatskoj, zaključio je generalni direktor Hrvatskih voda. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter