Gotov štit za slavodobitnike Trke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akademski kipar Alija Rešic u svojoj je umjetnickoj radionici u Hrbokima izradio bakreni štit za slavodobitnika Trke na prstenac u Barbanu koji ce ove godine biti dodijeljen prvi put. Štit ce u cetvrtak biti poslan u Zagreb gdje ce biti posrebren te ce ga hrvatski predsjednik Stjepan Mesic u povodu 6. prosinca, Dana opcine, u Barbanu uruciti ovogodišnjem slavodobitniku 34. Trke, Toniju Uravicu iz Manjadvorci, koji je tu titulu osvojio u kolovozu.

Štit ce biti prijelazni te ce ga svake godine preuzimati novi slavodobitnik, a prije prvog urucenja na njega ce biti dodano i postolje na kojem ce na plocicama biti upisana 34 dosadašnja slavodobitnika. Prvi ce biti upisan slavodobitnik prve Trke održane 1696., Ottavio Quellis, te kasniji pobjednici iz razdoblja od 1976. do ove godine. Na svakoj ce plocici uz ime slavodobitnika biti upisana i godina koje je održana Trka, koja je bila po redu, a na postolju ce biti mjesta za još 30 buducih osvajaca prstenca.

Kako je rekao Rešic, krajem studenog u Hrbokima planira otvoriti i galeriju, a s Barbancima je vec suradivao pa je ove godine uoci Trke na prstenac u Barbanu izložio više skica te dva modela skulpture konjanika. Nedavno je za svoj humanitarni rad i donaciju skulpture dobio Povelju zahvalnosti osjeckog Crvenog križa.


Podijeli: Facebook Twiter