Gostu je drago kada ga pozdravite na njegovom jeziku

Uspješni polaznici tečaja njemačkog jezika (B. PETROVIĆ)
Uspješni polaznici tečaja njemačkog jezika (B. PETROVIĆ)

Čak sto polaznika koji su završili tečaj njemačkog jezika u Otvorenom učilištu Diopter u Puli, održanom u suradnji s Turističkom zajednicom Marčane, okupilo se jučer u konobi Rišpet u Manjadvorcima na domjenku, druženju i podjeli potvrda o uspješnom završenom usavršavanju. Kako je u uvodu svečanosti navela Iva Pernić, voditeljica obrazovanja u Diopteru, predavačica Tea Birimac u 20 školskih sati s polaznicima je odradila njemački tečaj za prihvat gostiju, odnosno učilo se pozdraviti goste, upoznati ih s destinacijom, uputiti na lokalnu gastro-ponudu i zanimljivosti u okolici.

Istaknula je da su se usavršavanju odazvali i brojni stariji iznajmljivači te pohvalila njihovu želju i spremnost za cjeloživotnim obrazovanjem, dodavši da se ulaganje u znanje uvijek isplati. Kako doznajemo od Maje Percan Milohanić, voditeljice TZ-a, iz općinskog je proračuna tečaj sufinanciran sredstvima dobivenima za projekt usavršavanja koji su kandidirali na natječaju HTZ-a.

- Jako smo zadovoljni odazivom, čak iznenađeni i drago nam je da su ljudi spremni učiti i usavršavati se, navela je dodajući da su uvidjeli da je interes za ovakvim edukacijama na terenu velik te i u narednoj godini planiraju odraditi neku edukaciju. Na području općine Marčana djeluje čak 450 privatnih iznajmljivača koji su registrirali više od 2.200 kreveta.

Kako nam je prenijela jedna od polaznica, Mirjana Catela koja je tečaj položila zajedno sa suprugom Dragom, osposobljavanjem je izuzetno zadovoljna jer su na tečaju učili upravo ono što će im u svakodnevnoj komunikaciji s gostima najviše trebati.

- Bavim se privatnim iznajmljivanjem već 15 godina. Engleski i talijanski jezik koristim, no upravo njemački do sada nisam imala prilike učiti, iako nam je većina gostiju zapravo s njemačkog govornog područja, kaže Catela dodajući da je zadovoljna što će odsada znati i na njemačkom jeziku pozdraviti gosta, uputiti ga što u okolici vrijedi vidjeti, upitati ga treba li mu nešto…

- Ovakva potpora lokalne turističke zajednice svakako je poticajna i nadam se da ćemo i ubuduće imati priliku dodatno se usavršavati, zaključila je Catela navodeći kako je i gostima drago kada im se obrati na njihovom jeziku, mada nekada to i nije gramatički najtočnije. Trud je ono što oni zapaze i cijene, zaključuje. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter