Gostima otkrivena nova dimenzija starogradske jezgre

Program revitalizacije Kandlerove ulice mora biti gotov do 31. ožujka (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Program revitalizacije Kandlerove ulice mora biti gotov do 31. ožujka (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Zanimljivu šetnju starogradskom jezgrom Vodnjana priuštila je mještanima i njihovim gostima u utorak navečer lokalna Turistička zajednica, ponudivši im upečatljivo vizualno i dramsko iskustvo i otkrivši novu gradsku turističku atrakciju. "Prolazi kroz vrijeme" naziv je projekta oživljavanja stare jezgre kao nove turističke ponude zanimljivim rasvjetnim rješenjima koja dodatno naglašavaju svu privlačnost starog Vodnjana.

Za inauguraciju projekta pulski je glumac i radijski voditelj Šandor Slacki mlađi, u ovom slučaju svojevrsni lučonoša, proveo bar 50-ak zainteresiranih malo poznatim dijelovima Vodnjana i novi im ambijent otkrio pod svjetlom fenjera i diskretnom rasvjetom. Povorka se zaustavljala na najpitoresknijim punktovima starog grada, gdje je Slacki kazivao stihove ili prenosio legende iz davnih prošlosti. Nakon ovog prvog "putovanja", odnosno prikaza, svjetlosne linije koje prate karakteristične konture prolaza i uličica ostat će sastavni dio stare jezgre koju će gosti, ali i mještani uvijek iznova otkrivati.

- Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!

S tim je riječima povorka s petrolejkama krenula iz Gradskog parka na Placu, zatim na Trg statuta da bi se Najužom ulicom i šetnjom pod voltama vratila na glavni trg. Slacki je recitirao sugestivne stihove Antuna Branka Šimića, indijsku priču o Zvijezdi i Mjesecu ili pak starogrčki mit o postanku masline. Na prvu loptu, sve tako povezano s bumbarskom tradicijom, ali i hladnom i vedrom noći. Tekstove je odabrala glumica i redateljica Petra Blašković.

- Ovo je tek prvo "putovanje". Na projektu ovakvog osvjetljavanja gradske jezgre već dugo radimo, a lani smo ga počeli i realizirati. Šandor nas je poetski proveo kroz grad u kojem smo unijeli minimalne intervencije. Nismo željeli mijenjati starogradsku jezgru, već samo istaknuti neke njene punktove, rekla je direktorica TZ-a Vodnjan Morena Smoljan Makragić. Osmišljavanje prvog putovanja kroz vrijeme je bazirano na tri djelatnosti koje su kroz povijest određivale Vodnjan i okolicu - maslinarstvo i uljarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo te tkalačka djelatnost.

Najviše je oduševljenja među sudionicima izazvao natkriveni prolaz iza Trga statuta na čiji su strop postavljena ogledala, što pod prigodnom rasvjetom izaziva neobične efekte. Na jednom od trgova dočekala ih je glazba pjevačice Ane Predan i gitarista Zorana Šmica, a mnogi su imali prilike prvi put proći i jakne očešati o zidove Najuže ulicom, najmanje ulice u Vodnjanu, u Istri, a vjerojatno i šire. Pod ionako pitoresknim voltama povorku je pratila diskretna rasvjeta i dodatno naglašavala tajnovitost gradskih škuribandi.

Projektu TZ-a odazvali su se i Grad Vodnjan, komunalno poduzeće Contrada, a podržalo ga je i Ministarstvo turizma.

- Ovo je jedan od projekta koji ima za cilj revitalizaciju Vodnjana i oživljavanje stare jezgre. Želja nam je Vodnjan učiniti gradom po mjeri čovjeka, ugodnim za život i za dolaske, poručio je gradonačelnik Klaudio Vitasović koji je također sudjelovao u "otkrivanju" naizgled skrivenih gradskih kutaka.

Stari je grad pažljivom promatraču privlačan i danju, pruža posjetitelju uvid u povijest, tradiciju i običaje Vodnjana, a sa zalaskom sunca, uz nove svjetlosne instalacije, mještanima i turistima otkrivat će i neku novu dimenziju. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter