Gostiju ima, ali slabo troše

Medulinska riva samo za šetnju? (D. ŠTIFANIĆ)
Medulinska riva samo za šetnju? (D. ŠTIFANIĆ)

Špica jedne od najboljih sezona ikad u hrvatskom turizmu je za nama. Cijeli Jadran hvali se većim brojem turista i noćenja, u najvećim hrvatskim kampovima bilo je 8,1 posto više dolazaka, a rast prihoda do pet posto očekuju i hotelijeri. Dobri rezultati, čak i viši od očekivanja, ostvareni su u malim i obiteljskim hotelima, dok su porast prometa zabilježile i hrvatske putničke agencije.

Istodobno, podaci Porezne uprave za prvih šest mjeseci ove godine kažu da su ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih šest mjeseci iznosili 8,9 milijardi kuna, što je rast od 3,2 posto.

Tako su hoteli i drugi smještajni kapaciteti ostvarili u prvom polugodištu prihod od 3,5 milijardi kuna, ili 10 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U isto su vrijeme putničke agencije uprihodile 1,9 milijardi kuna, odnosno 3,3 posto više, a touroperatori 191 milijun kuna, ili 23 posto više u odnosu na lani. Ipak, potrošnja u maloprodaji bila je u srpnju manja za 5,1 posto u odnosu na lani, turistima unatoč.

Bez obzira na taj zadnji podatak, navedene brojke pokazuju da je u hrvatskom turizmu ove godine sve savršeno. Ipak, takvo mišljenje ne dijele turistički djelatnici koje smo zatekli proteklih dana u Medulinu, koji je krajem kolovoza premašio dva milijuna noćenja, te u Rapcu koji je ostvario više od milijun noćenja.

Obje destinacije zabilježile su porast turističkog prometa do kraja kolovoza, a turistička se živost nastavila i u prvim posezonskim danima koje je obilježilo loše vrijeme. Upravo bi tada svi restorani, suvenirnice te kafići trebali biti puni. U Medulinu i Rapcu nas uvjeravaju da tome nije tako.

- Gostiju ima dosta, ali jako slabo troše. Nova je riva non-stop puna, ali kod nas ne ulaze. I kada uđu, sve im je skupo. Za izlet brodom koji košta 80 kuna pitaju je li u tu cijenu uključen i ručak, požalila se Lovorka Flah koja na medulinskoj rivi radi u mjenjačnici i agenciji koja prodaje izlete brodom.

Prolaznu ocjenu sezoni daje ugostitelj Mesut Asani, koji na rivi vodi kafić i prodaje sladoled.

- Možda je bilo malo slabije u odnosu na lani, ali moramo imati u vidu kakva je situacija u Europi i da gosti troše pažljivije, iako su nam cijene ostale iste. Od rada tijekom sezone može se preživjeti, ali se više ne može dobro zaraditi. Činjenica je da je u kolovozu nekad bilo više Talijana koji su slovili kao dobri potrošači, a sada ih nitko nije nadomjestio, kaže nam ovaj ugostitelj.

Da na Talijane i njihovu izdašnu potrošnju više ne treba računati, mišljenja je i rabački ugostitelj Nuhija Jašari, koji u Rapcu u ugostiteljstvu radi već 40 godina.

- Kao da su svi najlošiji gosti iz Istre ove godine došli u Rabac. Ne pamtim tako lošu sezonu jer mi je promet pao za od 30 do 35 posto. Pa vidite da mi je terasa prazna, a loše je vrijeme! Gosti su jako loši, slabo troše. Mislim da je razlog tome što ne investiramo u dobre goste. Isto misle i moji kolege ovdje u susjedstvu. Možda smo imali prevelika očekivanja, a nismo se navikli na to da više nema gostiju kao što su nekad bili Talijani, kaže ovaj ugostitelj koji vodi restoran i grill te prodaje sladoled na rabačkoj šetnici.

U negativnom tonu rabačku turističku priču nastavlja i Dražen Čikor koji renta čamce. Veli da su gosti nezainteresirani za potrošnju izvan hotela i apartmana jer da tamo dobivaju svu uslugu i stoga ne osjećaju potrebu potražiti je u mjestu.

Bilo kako bilo, ova se sezona u jednome sigurno ne razlikuje od prošlogodišnje - i dalje je konstantan raskorak između optimističnih statistika i pesimizma turističkih djelatnika koji nude svoje usluge izvan pansiona. (Barbara BAN; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter