Gosti zadovoljni Pulom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je suditi prema podacima iz knjige dojmova pulske Turisticke zajednice, Pula je dobar domacin. Ovogodišnji dojmovi, ispisani na nekoliko stranica, uglavnom su pozitivni, upisana je tek jedna kritika na obližnji restoran Nono, i to zbog zaracunate cijene priloga uz glavno jelo.

Spomenuti restoran vec je nekoliko turistickih sezona na meti kritika turista, no ove je godine nepravedno optužen, Barem tako tvrdi direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

- Ovaj put su turisti u krivu. Cijene su uredno istaknute, stoga nema razloga da se osjecaju prevareni ili da su platili previsoku cijenu. Obilno su vecerali na tritisucljetnom trgu u centru grada, i to za 120 kuna po glavi, rekla je Cinkopan Korotaj te dodala da je ta cijena sasvim primjerena uzimajuci u obzir, primjerice, Italiju ili Francusku, gdje za taj novac ne možete pojesti ni sendvic, a kamoli ribu.

Osim te jedne kritike, turisti uglavnom pišu hvalospjeve. Oduševljeni su cistocom mora, prirodnim plažama, dobrom gastronomskom ponudom, smještajem, povijesnim znamenitostima i krajolikom. Tako jedan Australac piše da je Istra najljepša zemlja u kojoj je bio te da takvu prirodu u životu nije vidio. Grupa Austrijanaca oduševljena je plažama i morem, dok Talijani guštaju u morskim delicijama.

Ima napisa i o susretima s policijom iz kojih se može išcitati lagano nezadovoljstvo pristupom, no autor je situaciju okrenuo na šalu pa kritika manje boli. Osim obližnjih nam susjeda, dojmovi stižu i od turista iz Švedske, SAD-a te Australije i tako dalje.

Ono što im najviše nedostaje, kažu tamošnji turisticki djelatnici, jesu veliki šoping centri te oznake i putokazi za mjenjacnice. Zanimanje za turisticku ponudu je veliko, a najcešce pitaju što vrijedi obici, gdje dobro pojesti, gdje su dobre biciklisticke staze, a cesto ih zanima i ponuda za ekstremne sportove.

Takoder, raspituju se o privatnom smještaju, žele obici vinske ceste, a najprimamljiviji su im Brijuni. (N. SOFTIC)

Može li se hodati Venecijom?
Osim uobicajenih pitanja poput onih kako da dodu do Zlatnih vrata, Kaštela ili Nezakcija, turisti znaju izvaliti i pokoju nebulozu. Tako je, primjerice, grupu turista iz Srbije nedavno zanimalo može li se hodati Venecijom ili je pod vodom, a bilo je i onih koji su htjeli bukirati smještaj u Istri, a bili su u Kninu. Ustvari hoce apartman u Dalmaciji, no ne znaju gdje je Hrvatska, niti je li Pula grad - "ima li tamo stanovnika, puteva, kuca", pitanja su od kojih se svakom turistickom djelatniku diže kosa na glavi.


Podijeli: Facebook Twiter