Gosti zadovoljni ponudom, ali žele - osmijeh

Kolone na izlazu najdulje su od 10 do 13 sati, dok je ulaz vozila 'najjači' između 13 i 15 sati
Kolone na izlazu najdulje su od 10 do 13 sati, dok je ulaz vozila 'najjači' između 13 i 15 sati

Očekivane kolone na istarskim graničnim prijelazima pojavile su se ovog vikenda točno poput švicarskog sata. U njima je sudjelovalo i nešto Švicaraca, kao i Nizozemaca, Talijana, Slovenaca, Čeha, Slovaka i Belgijanaca, ali najviše Austrijanaca i Nijemaca iz pokrajina u kojima su počeli školski praznici.

Jučer su se u jutarnjim satima na Istarskom ipsilonu kod naplatnih kućica stvarale manje gužve, a zatim se do graničnog prijelaza zbog velikog broja vozila kretalo usporeno.

Oko 11 sati na graničnom prijelazu Kaštel kolona na izlazu iz Hrvatske bila je duga oko 6,5 km, a privremeni prometni znakovi vozače su upućivali i na drugi granični prijelaz na Plovaniji. Na ulazu sa slovenske strane u isto vrijeme kolona je bila nešto manja, oko dva do tri kilometra.

Zastoja međutim nije bilo, kolone su se kretale, iako sporo. Najležernije su ipak putovali oni kojima su već poznate ovakve situacije te su se odlučili za staru cestu preko naselja Kaštel i Buje, gdje je promet bio izuzetno rijedak.

Na graničnom prijelazu Kaštel jučer su bile od sedam sati otvorene tri trake na ulazu u zemlju, a sat i pol kasnije i sve tri trake za izlaz. Iako su neki strahovali da će gužve dodatno pojačati najavljeni štrajk slovenskih policajaca, to se međutim nije dogodilo, jer je štrajk odgođen.

- Zastoja nema, naši policajci zajedno sa slovenskim kolegama stoje izvan kućica i obavljaju kontrolu putnih isprava. Ako primijete nešto što zahtijeva dodatnu kontrolu, izdvoje vozilo sa strane, da ne bi došlo do zastoja. Izlaz vozila najjači je od 10 do 13 sati, dok najveći ulaz vozila očekujemo između 13 i 15 sati, kaže Boban Robert Paulović, pomoćnik načelnika za graničnu policiju Buje.

Među onima koje smo zaustavili na izlazu iz Istre je Ria Maasbommel iz Amsterdama, koja je sa suprugom bila u Umagu.

- Prvi put smo u Istru došli prije 28 godina, pa potom prije deset godina i ovog ljeta ponovno. Bili smo 14 dana u kampu u Umagu i jako nam se svidjelo, more je predivno. Puno se toga promijenilo i poboljšalo kod vas. Jako nam se svidjela priroda i uređenost okoliša, ali koji put bi bilo bolje da su ljudi malo više prijateljski raspoloženi, osmijeh uvijek dobro dođe, kaže Ria. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter