Gosti vratili živost u Parentium

Gosti stižu u obnovljeni hotel
Gosti stižu u obnovljeni hotel

Mnoštvo gostiju, novih, stalnih i onih koji su pristigli iz znatiželje, vratilo je renovirani porečki hotel Parentium u život. Najvjernija gošća Beatrix Wojciechowski, kojoj je Parentium mjesto za ljetni odmor već 34 godine, pritom je nagrađena večerom i cvijećem te prva upisana u knjigu gostiju. "Nakon dva tjedna boravka u drugom hotelu jedva sam čekala da dođem ovamo, Parentium je ipak moj drugi dom", rekla je Beatrix, iznenađena posebnim dočekom.

S njom smo razgovarali na čistom hrvatskom jeziku, koji je ona, školovana logopedica, učila 12 godina zbog starih ljubavi, a posebnu vezu s hotelom ima zbog pokojnog supruga. "Upoznali smo se u Parentiumu, i danas, kada dođem ovamo, osjećam se kao da je on sa mnom", kaže Beatrix.

Najstariji član recepcije, Anton Soldatić iz Karojbe, naziva je članom obitelji jer je putovala do Poreča i tijekom najtežih ratnih mjeseci. No, na otvorenju je bilo malo takvih, stalnih klijenata. "Oko 80 posto gostiju došlo je prvi put", procijenio je Soldatić, koji je zajedno sa šeficom recepcije Ondinom Fabac u subotu predao kartice za 140 soba i dočekao više od 270 turista. Među njima je bio autobus s nekoliko Rusa.

"Ovo nam je četvrti put da dolazimo u Hrvatsku i treći da smo u Istri. Vidjeli smo slike starog Parentiuma i zelenu livadu ispred hotela, ali sad nam je žao, jer trave na kojoj smo htjeli provoditi vrijeme nema, iako je hotel puno bolji", rekla je Elena iz Moskve, koja zajedno sa suprugom Igorom radi u ruskoj svemirskoj agenciji. Nisu htjeli pogled na bazene i restoran pa su dvaput mijenjali sobu, ne bi li postigli savršen omjer privatnosti i morskog horizonta, što su im na recepciji glatko omogućili jer soba do početka tjedna još uvijek ima.

Moderno uređeni interijer privukao je mladi bračni par iz Moskve Alekseja i Ekaterinu, a usto je njoj dizajn profesija. "Nismo mogli pronaći dovoljno fotografija hotela, no reći ćemo agentu da smo jako zadovoljni interijerom, odnosom prema ljudima i klimom", izjavili su. Sa sobom su poveli i sedmogodišnjeg sina Lea jer "izbjegavaju mjesta s dječjom animacijom i ljudima koji trče za gostima kao u Turskoj", a hotel Parentium prilagođen je poslovnim ljudima i grupama bez djece.

Za animaciju ne mare ni Dina i Mathias iz Graza, koje smo zatekli kao prve kupače u bazenu, zajedno s njihove dvije djevojčice. Parentium i Poreč su odabrali brojni gosti iz njemačkog govornog područja. "Ovo je moj najdraži hotel u Poreču", zadovoljan je bio Bernhard, krovni majstor iz Graza.

Hotelsku kuhinju, koja ove godine zapošljava osam novih ljudi, čeka najviše posla. "Bit će kvalitetnije, ljepše izloženo, planiramo i dijetalni kutak te nabavu određenih namirnica kao što je kruh bez glutena", rekao je Drago Benvin, šef kuhinje, koji 40 godina radi u Laguni Poreč, a pola radnog vijeka proveo je u Parentiumu. (Napisala Marina DAMJAN, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter