Gosti vole Rovinj i u rujnu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

I bez lanjskih vrućina koje su rujan pretvorile u idealni mjesec za plažu i godišnji odmor, ovogodišnji je ćudljivi rujan uspio privući gotovo jednak broj gostiju na Poluotok. Doduše, prema podacima županijske Turističke zajednice, zabilježeno je devet posto manje turista nego lani, ali zato jednak broj noćenja. Dakle, do 22. rujna prema podacima županijske Turističke zajednice, u Istri se odmorilo 303,5 tisuća turista, koji su realizirali 2,4 milijuna noćenja.

U rujnu gosti najviše od svih istarskih turističkih mjesta vole Rovinj, koji je u odnosu na lanjsku godinu porastao za čak 10 posto u noćenjima te je ostvario 372,6 tisuća noćenja. I Poreč se pokazao poželjnim za rujanske goste s tri posto više noćenja (377 tisuća),  Novigrad s porastom od četiri posto te Vrsar s plusom od dva posto u noćenjima. Zanimljivo da usprkos svjetski poznatim festivalima elektronske glazbe Outlook i Dimensions Pula, Fažana i Medulin u prvih dvadeset dana rujna nisu uspjeli doseći prošlogodišnji turistički promet te su u minusu za devet, tri i deset posto u noćenjima. I Rabac je imao šest posto manje noćenja.

Ipak, zbog festivala elektronske u Puli i Rovinju, u rujnu je najviše porastao broj noćenja Britanaca, i to za čak 41 posto. I Slovenaca je više noćilo za osam posto, kao i Nizozemaca kojima je očito draži rujan nego kolovoz. Više-manje na istoj razni kao lani kada se govori o rujnu u Istri su boravili gosti iz Njemačke, Italije i Austrije, dok su Rusi i dalje nastavili rapidno padati. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter