Gosti sve više žele kuće u unutrašnjosti Bujštine

Gostima se u unutrašnjosti nude vile
Gostima se u unutrašnjosti nude vile

Ljetna sezona još uvijek ne jenjava, gostiju u svim destinacijama ima, a dobri rezultati bilježe se i na području Buja koje je jednim dijelom, u Kanegri, oslonjeno na more. Prema podacima Ureda TZ Buje, od početka ove godine do prekjučer na području Buja zabilježeno je 27.709 dolazaka turista, što je za pet posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Kada su noćenja u pitanju, kao relevantan pokazatelj turističkih kretanja, u istom je razdoblju ove godine zabilježeno 141.695 noćenja, šest posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim periodom.

Trećina gostiju dolazi iz Njemačke

Nijemaca je i na bujskom području više od svih drugih. Od početka godine registrirano je 39.543 noćenja turista iz Njemačke, što je oko 28 posto ukupnog broja noćenja ili nešto više nego lani. Slijede Slovenci i Talijani koji su zadržali prošlogodišnji udio, dok je porast zabilježen kod Austrijanaca koji su imali oko 800 noćenja više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Detaljniji podaci pokazuju da je zabilježeno noćenje turista iz čak stotinjak zemalja svijeta, s gotovo svih kontinenata. Godina je uspješnija nego prošla, barem što se fizičkog opsega turističkog prometa tiče, a kasnije će se vidjeti financijski učinci.

Smještajni kapaciteti na području koje "pokriva" TZ Buje su zadovoljavajući i dobro opremljeni. Na tom su području dva veća hotela (Mulino i hotel na Plovaniji) te nekoliko mini obiteljskih hotela, ali ima vrlo lijepo uređenih vila i apartmana na cijelom području. Gostima je na ovom području na raspolaganju 2.950 ležajeva. Najviše ih je u TN Kanegra (u apartmanskom dijelu i kamp odmorištima) - više od polovice ukupnog broja. Privatni iznajmljivači nude oko 1.100 ležajeva u vilama, apartmanima i sobama, od bujske starogradske jezgre do malih sela širom Bujštine. Čak je registriran i jedan mali auto-kamp (u obiteljskom domaćinstvu u Tribanu) za četiri vozila i dobro je popunjen.

Od cikloturista do agroturizma

- U unutrašnjosti je smještaj dosta kvalitetan, nude se vile s bazenima, velik broj vila i apartmana je s četiri zvjezdice i dobro su popunjeni, kako u sezoni tako i izvan nje. Broj postelja u kućama se stalno povećava, tako da se u tom poslu mogu očekivati još bolji rezultati jer gosti sve više žele unutrašnjost, mir i prirodu. Bilježimo i sve više izletnika koji dolaze u sam grad Buje, u starogradsku jezgru, a naročito su zainteresirani za vinske i ceste maslinova ulje. Sve je više i cikloturista koji obilaze biciklom sva naša mjesta. Oni borave kraće, ali ih ima svakodnevno, kaže direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese. (Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter