Gosti iz prijateljskog Segratea u posjetu Poreču

Zajednička fotografija ispred gradskog kazališta za uspomenu
Zajednička fotografija ispred gradskog kazališta za uspomenu

Grupa od 110 članova udruga antifašista (AMPI), boraca, karabinjera, Alpina (planinarskih odreda talijanske vojske) i starijih građana općine Segrate (dio Milana) danas i sutra boravi u Poreču u povodu obilježavanja Dana grada.

Gostima iz prijateljske općine, na čelu s donačelnikom Mariom Grionijem, predsjednikom AMPI-ja Nandom Cristoforijem te predsjednikom i potpredsjednikom udruge boraca Carlom Fiorenzolijem i Giannijem Imbertijem, dobrodošlicu su u gradskom kazalištu poželjeli dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan i predsjednik Udruge antifašističkih boraca Poreštine Božo Štifanić.

- Ovaj je susret nova prilika da učvrstimo lijepo prijateljstvo koje je između Poreča i Segratea pokrenuto prije deset godina. Drago nam je da ćemo zajedno proslaviti značajan datum, 30. travnja, na koji je naš grad oslobođen te pobjedu nad fašizmom i nacizmom, kojom se svi ponosimo, rekla je Štifanić Dobrilović.

Božo Štifanić je podsjetio na zajedništvo, hrabrost i veliku žrtvu talijanskih i hrvatskih partizana u Istri, poručujući da je važno prisjećati se njihovog doprinosa i ideala koje treba njegovati - slobode, pravde, bratstva i poštivanja različitosti.

- Prekrasno je da dva naroda mogu pronaći zajedničke interese i zadovoljstvo u druženju, istaknuo je donačelnik Grioni, podsjećajući da je Italija 25. travnja također proslavila dan oslobođenja. Sve je to odličan temelj za izgradnju Europe prijateljstva, bratstva i solidarnosti kojoj se nadamo, nasuprot Europi banaka koja nam se ne sviđa, jer samo tako ona može preživjeti i ostati svjetionik civilizacije. Imberti je poželio da se vrijednosti slobode i demokracije za koje su mnogi dali živote zauvijek održe i prošire na sve zemlje svijeta. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter