Gosti hrle u Porec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog kišovitog kraja tjedna tijekom vikenda donekle su se smanjile gužve na istarskim granicnim prijelazima koje su vladale na istarskim cestama u petak. Prema brojkama PU istarske, ali i današnjem prometu prema granici u jutarnjim satima, jasno je da je vecina istarskih gostiju napustila svoje destinacije još u petak i time skratila svoje ljetovanje za dan ili dva.

U petak i subotu je preko granicnih prijelaza, ukljucujuci i zracnu luku, ušlo 83,8 tisuca putnika, odnosno 77,4 tisuce stranaca, a u isto je vrijeme Istru napustilo 68,7 tisuca putnika, od kojih 53,8 tisuce stranaca.

Današnje stanje u prometu bilo je ocekivano s obzirom na najavu veceg dolaska turista, posebno iz Njemacke i Italije gdje su poceli školski praznici, odnosno ferragosto. Promet je bio gušci, ali nije bilo nekih vecih zastoja. Na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba moglo se procitati da je jedina kolona u Istri bila na tunelu Ucka, i to s istarske strane, koja je bila dugacka tri kilometra.

Što se pak Istarskog ipsilona tice, u 11 sati ujutro nije bilo vecih gužvi, tek na naplatnim kucicama prije mosta Mirne, gdje se cekalo desetak minuta. Veca gustoca prometa u smjeru Kaštela i Plovanije pocela je desetak kilometara prije granice na samom izlazu s Ipsilona gdje se u to vrijeme stvarala kolona, ali bez vecih zastoja.

Na granicnom prijelazu Kaštel promet je bio protocan u što smo se i sami uvjerili, a isto nam je potvrdio i granicni policajac Kristijan Bušic te nam kratko kazao da je situacija uobicajena kao i svake godine. Nema vecih gužvi i sve se stigne obaviti bez pretjeranog cekanja i nervoze. Primjetan je veci broj Talijana, Nijemaca, Slovenaca i Austrijanaca, kaže.

Bujske studentice Sindi Paulovic i Matea Mikulcic, koje od ovog vikenda na granici dijele promotivne turisticke letke, karte, promotivne šešire i lopte kako bi zaželjele dobrodošlicu brojnim turistima u sklopu servisa dobrodošlice Hrvatske turisticke zajednice, ocjenjuju da su gužve nešto manje nego lani. Gosti nas najviše pitaju za Porec, kaže Sindi.

I uistinu, vecina turista koje smo u kratkom predahu prije nastavka putovanja do svojih ljetnih odredišta pitali gdje ce provesti godišnji, odgovorilo nam je u Porecu i to u privatnom smještaju. (B. BAN, snimio S. RADOLOVIC)

CIJELU REPORTAŽU S GRANICE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter