Goste privlači i bujska starogradska povijesna jezgra

Sa sjednice Skupštine TZ Buje
Sa sjednice Skupštine TZ Buje

Iza nas je jedna od najuspješnijih turističkih godina u kojoj smo ostvarili šest posto više noćenja i sedam posto više dolazaka u odnosu na 2015. godinu, rečeno je na redovitoj sjednici Skupštine Turističke zajednice Grada Buje održanoj u Casino hotelu Mulino na Plovaniji. Predsjednik Skupštine TZ Edi Andreašić i direktor ureda TZ Buje Valter Bassanese zahvalili su i čestitali svim sudionicima u kreiranju dobrih turističkih pokazatelja u prošloj godini. Turistička ponuda je objedinjena i specijalizirana, što je doprinijelo povećanju broja noćenja u turističkim objektima na području Buja.

Najviše Nijemaca

Već tradicionalno su najbrojniji gosti iz Njemačke koji su lani imali gotovo 30 posto od ukupnog broja noćenja, čime je zabilježen porast broja njihovih noćenja za pet posto. Iza njih su po udjelu broja noćenja gosti iz Slovenije, Italije i Austrije. Najveći porast gostiju s četiri glavna tržišta ostvarili su gosti iz Austrije (za 11 posto), dok je broj noćenja slovenskih gostiju bio manji za 4 posto. Zabilježeno je 2900 noćenja naših gostiju, što čini tek 1,6 posto od ukupnog broja noćenja.

Kada su u pitanju objekti u kojima su gosti spavali, očekivano najviše ih je bilo u Istraturistovom Turističkom naselju Kanegra gdje je zabilježeno nešto više od 81.000 noćenja, dok je dvostruko manje bilo u Kampu Kanegra. U objektima u domaćinstvu zabilježeno je 26.700 noćenja.

Parenzana

- Zabilježena je povećana dinamika obilazaka domaćih i stranih gostiju u unutarnjem dijelu našeg područja, naročito na vinskim cesta, te na cestama maslinovog ulja, meda, kulturnih znamenitosti, bike i pješačkih staza te mjestima sa gourmet ponudom. Zabilježili smo i povećan broj posjetitelja koji su obilazili bujsku starogradsku jezgru, zanimljivu gostima po svojoj povijesno - kulturnoj baštini. U namjeri da gostima pokažemo, odnosno otkrijemo sve zanimljive lokalitete povijesne starogradske jezgre, upravo smo tu u ljetnim mjesecima organizirali više manifestacija u sklopu kulturnog ljeta, na različitim lokacijama, oživljavajući tako starogradsku jezgru čiji su dijelovi postajali pozornice na otvorenom. Posebni interes i posjećenost turista privlači trasa nekadašnje uskotračne željezničke pruge Parenzane, koja je pretvorena u pješačko - biciklističku stazu, kaže direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese.

Dobri turistički rezultati odrazili su se na financijske učinke. Lani je ostvaren prihod od oko 954.000 kuna, od čega je najveći dio prihoda od boravišne pristoje i turističke članarine. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter