Goste iz regije i dalje treba prijaviti policiji

Turisti iz EU-a više nisu stranci, ali iz tzv. regiona jesu (M. ANGELINI)
Turisti iz EU-a više nisu stranci, ali iz tzv. regiona jesu (M. ANGELINI)

Usklađivanjem hrvatskih zakona s europskima pojednostavljena je procedura prijave turista iz Europe. Člankom 53. Zakona o strancima propisano da državljani država članice Švicarske Konfederacije i Europskog ekonomskog prostora, koji uključuju sve zemlje članice EU-a te Lihtenštajn, Norvešku i Island, imaju pravo boraviti u Hrvatskoj bez prijave njihovog kratkotrajnog boravka policijskoj upravi.

Ova izmjena zakona uvelike olakšava posao privatnim iznajmljivačima koji svoje goste iz tih zemalja i dalje moraju prijaviti turističkoj zajednici i za njih platiti boravišne pristojbe, no nisu ih kao dosad dužni prijavljivati u policijskoj upravi.

Ali, te se odredbe ne odnose na turiste iz susjednih zemalja - Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, koje iznajmljivači moraju najprije prijaviti u turističku zajednicu, a potom i njihov boravak nadležnoj policijskoj upravi 24 sata od njihova dolaska u državu.

Što se tiče cijena boravišnih pristojbi, Vlada je na sjednici održanoj 18. srpnja donijela uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2014. godinu po kojoj, ovisno o razredu turističkog mjesta i razdoblju turističke sezone, iznajmljivači za svoje goste po osobi i noćenju plaćaju od dvije do sedam kuna. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter