Gospodarstvenicima na raspolaganju 75 tisuća kuna

Sredstva spremna za nove tvrtke, novo zapošljavanje, majstorske ispite… (Arhiva)
Sredstva spremna za nove tvrtke, novo zapošljavanje, majstorske ispite… (Arhiva)

Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva na svom području nedavno je raspisao Grad Vodnjan. Kao i lani, pa i godine prije toga, Vodnjan poduzetnicima nudi financijske potpore za osnivanje tvrtke, za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, za ulaganje u standarde kvalitete, ali i za polaganje stručnih i majstorskih ispita. Za ovu je namjenu Grad Vodnjan unutar gospodarskog programa predvidio 55 tisuća kuna u ovoj godini. Po mjerama to je po 20 tisuća kuna za novoosnovanu tvrtku, za pripremu EU projekata i za novo zapošljavanje, deset tisuća za ulaganje u standarde kvalitete te pet tisuća kuna za subvencioniranje troškova polaganja ispita. A na raspolaganju su poduzetnicima do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do prosinca ove godine. No, bez panike, molim!

Nema guranja

Budu li poduzetnici ažurni kao i lani, potrebe za guranjem pri podnošenju zahtjeva jednostavno neće biti. Naime, nebrojeno je puno puta s govornice Gradskog vijeća Vodnjana pročelnik odjela za gospodarstvo i EU projekte Ezio Pinzan upozoravao gospodarstvenike da su im potpore na raspolaganju, a vijećnike i gradsku upravu da je interes za njima slab, ili ga gotovo i nema.

- Pozivam naše gospodarstvenike, poduzetnike, poljoprivrednike, da nam se obrate u odjel gdje ćemo ih uputiti kako i za što koristiti predviđena sredstva, ali isto tako i da mogu računati na našu pomoć prilikom pripreme i prijavljivanju projekata na EU fondove, rekao je Pinzan na jednoj od sjednica koncem prošle godine Pinzan.

Da su sredstva lani poduzetnici koristili slabo ili nikako, sugeriraju i izmjene lanjskog proračuna, odnosno gospodarskog programa iz kojeg je, primjerice, zbog neiskorištavanja potpore jednostavno izbrisano sufinanciranje ulaganje u standarde kvalitete. Pritom su potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje smanjenje na 5,5 tisuća kuna, za novoosnovanu tvrtke smanjene na 18 tisuća kuna. a gradsko subvencioniranje troškova polaganja ispita srezano je na tek 2,5 tisuće kuna, što je manje i od pojedinačnog maksimalnog iznosa po korisniku - 3.000 kuna. I sufinanciranje kamata na kredite za poduzetništvo, što nije predmet ovog poziva, smanjeno je tada s predviđenih 120 tisuća na 72 tisuće kuna.

Kako bilo, i u ovoj će godini oni koji pokreću novu tvrtku za poduzetništvo moći računati na najviši iznos od 3.000 kuna, pod uvjetom da poduzetnik-početnik ima sjedište na području Vodnjana te barem jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme. Obrt, poduzeće, ne starije od godine dana, i registrirano nakon 30. lipnja prošle godine, takvu potporu može koristiti za izradu poslovnih planova, nabavu informatičke i druge opreme, refundaciju troškova otvaranja obrta ili tvrtke...

Pomoć za doprinose

Kada je o zapošljavanju riječ, potpora se odnosi na povrat sredstava po osnovi uplaćenih obveznih doprinosa iz i na bruto plaću za novozaposlene osobe do najvišeg iznosa od 8.000 kuna za bruto plaću. Na dan podnošenja zahtjeva za potporu, svaki novozaposleni radnik za kojeg se traži potpora mora biti u radnom odnosu neprekidno, najmanje šest mjeseci i s prebivalištem na području Vodnjana te s datumom zapošljavanja ne ranijem od 1. listopada 2016. godine. Isto se odnosi i na osobe koje se samozapošljavaju, a poslodavac ima pravo zatražiti sredstva za najviše jednu novozaposlenu osobu.

Iznos potpore za ulaganje u standarde kvalitete iznosi 50 posto troškova, ali do najviše 5.000 kuna po poduzetniku, te je također namijenjeno poduzetnicima svrstanim u mikro i male subjekte malog gospodarstva. Sredstva se dodjeljuju za konzultantske usluge ili edukaciju, certificiranje proizvoda i tako dalje.

Županija daje 30 posto

U pomoć za pripreme i kandidiranja EU projekata uključena je i Istarska županija koja ih sufinancira s 30 posto, dok je na Gradu Vodnjanu da pokrije 70 posto novčane potpore. Iznos potpore inače iznosi pola troškova, ali najviše do 10 tisuća kuna po projektu. Ova mjera namijenjena je poduzetnici koji se svrstavaju u mikro i male subjekte malog gospodarstva. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter