Gospodarstvenici i nacelnici moraju u partnersko vijece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O zakljucku kojim se traži osnivanje partnerskog vijeca za izradu strategije regionalnog razvoja Istarske županije od 2011. do 2013., koji je u utorak poslan predsjedniku Županijske skupštine, na konferenciji za novinare u Pazinu govorili su nezavisni vijecnici Ivo Uccio Miletic i Plinio Cuccurin. Zatraženo je da se zakljucak uvrsti u hitnu proceduru.

"Nije nam cilj da dobijemo pozitivan efekt niti da poberemo simpatije gradana, nego da doprinesemo boljem i ucinkovitijem radu Županijske skupštine", odgovorio je Cuccurin na novinarsko pitanje o efektima njihovog prijedloga jer se naredna Skupština planira tek za kraj studenog.

Na predlaganje zakljucka nezavisni županijski vijecnici odlucili su se jer još nisu dobili pisani odgovor na Mileticevo pitanje s aktualnog sata o tome zašto Županijska skupština nije imenovala partnersko vijece na bazi Vladina pravilnika.

Koordinator je trgovacko društvo IDA ciji su vlasnici Županija i gradovi, dok s radom nastavlja partnersko vijece koje je radilo na regionalnom operativnom programu (ROP) u kojem nema gospodarstvenika, obrtnika niti opcinskih nacelnika.

Cuccurin tvrdi da je strategija regionalnog razvoja najvažniji dokument koji ce donijeti Županijska skupština, da partnersko vijece mora imenovati Skupština, a ne župan, te da se radi o novom planu pa treba imenovati i novo partnersko vijece.

Strategija bi trebala odgovoriti na pitanja kako zadržati, ali i povecati zaposlenost. Cuccurin smatra da ce vijecnici dobiti strategiju sedam dana pred Skupštinu, moci ce nešto predložiti i taj ce se dokument, izraden zato što to nalaže zakon, po obicaju usvojiti vecinom glasova.

Naglasio je i da na Skupštini nikada nije bila informacija o realizaciji ROP-a, a trebala je biti. Za projekt Brijuni rivijera Cuccurin tvrdi da nema podloge održivosti, naprimjer s aspekta ljudskih potencijala. Miletic naziva neozbiljnim nacin ukljucivanja u izradu strategije - kao i ranije u izradu mandatnog programa župana - koji je predložio župan Ivan Jakovcic pozivom da mu se prijedlozi šalju elektronskom poštom i to naziva samo deklarativnim stavom. (S. BENIC)

Da povelji o nenasilju, ali uz dopune
Cuccurin je na novinarsko pitanje rekao da pozdravlja prijedlog IDS-a o donošenju povelje o nenasilju iako tekst nije vidio i usprkos tome što smatra da je istarsko društvo na takvom nivou da se takva povelja ne treba donositi. Ima i prijedlog za nadopunu o povecanoj moralnosti po kojoj osobe koje obavljaju javne funkcije, a on tu navodi i predsjednike podružnica politickih stranaka, ne bi smjele iznositi neistine, krasti i ciniti kažnjiva djela. U slucaju da to cine, morale bi snositi posljedice i dati ostavku da povelja ne bi bila donesena samo u politikantske svrhe.


Podijeli: Facebook Twiter