Gospodarsko-socijalno vijeće o TESU-u

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U srijedu će se održati izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Istarske županije na kojoj će se raspravljati o problematici Uljanik TESU-a, najavio je Rajko Kutlača, pulski povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Sjednica je dogovorena na jučerašnjem sastanku Uprave TESU-a, između Nevija Bugarina i Vladimira Potnara, predstavnika SIKD-a i SMH-a Rajka Kutlače te Đina Šverka s gradonačelnikom Borisom Miletićem i županom Valterom Flegom. Sastanku je prisustvovao i saborski zastupnik Valter Boljunčić koji je pitanje TESU-a pokrenuo i u Saboru.

U štrajku

- Iako GSV, kao tropartitno tijelo, ne može izravno pomoći Tvornici, može donositi zaključke, vršiti određene pritiske i davati preporuke, osobito prema vlasniku-državi, odnosno CERP-u. Stavovi lokalne samouprave i sindikata ne bi trebali biti bez odjeka, veli Kutlača. Naglašava da su dvije stvari ključne: predstečaj i privatizacija te, važnije, isplata plaća.

Radnici TESU-a su, naime, zbog neisplate 4,5 plaća od prošlog utorka u štrajku, iako dio njih dragovoljno dovršava određene proizvode čija je isporuka hitna. Uvjet za prestanak štrajka bila je isplata jedne i pol plaće: polovicu su dobili prošli tjedan, a čeka se isplata još jedne. Kutlača za danas najavljuje i sastanak štrajkaškog odbora na kojem bi se trebale donijeti konkretne odluke o štrajkaškim aktivnostima, bilo da je riječ o prosvjedima u gradu, podršci Uljanikovih sindikata ili mogućeg odlaska u Zagreb.

Šverko je kazao da bi se na današnjem sastanku štrajkaškog odbora trebalo raspravljati o štrajku solidarnosti kojim bi uljanikovci trebali podržati svoje kolege u TESU-u.

"Nema signala"

- Štrajk još uvijek traje. Čekamo da se nešto realizira. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević na prošlotjednom je skupu najavio da bi do srijede trebala biti isplaćena plaća, pa pretpostavljam da je tu informaciju dobio u ministarstvu ili CERP-u, kaže Šverko. No, ipak ističe da "nema signala" za vlasničko preuzimanje niti pokazatelja o isplati plaća. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter