Gospodarski program ne treba biti ključni kriterij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nisam dosad sazivao konferenciju za novinare o zakonu o poljoprivrednom zemljištu naivno misleći da Ministarstvo poljoprivrede želi zaštititi istarsko selo i malog poljoprivrednika koji u njemu živi, ali spomenuti zakon dovodi u pitanje opstanak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) na području Općine Cerovlje", rekao je na konferenciji za novinare načelnik Općine Emil Daus.

Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem kojeg je izradila Općina Cerovlje bio je apsolutno transparentan, a u njegovu izradu uloženo je mnogo truda i novaca. "Nije mi toga bilo žao jer smo mislili da radimo u interesu naših poljoprivrednika", kaže Daus. Najveći uspjeh tog programa je što se uspjelo definirati čestice državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i definirati maksimalne površine od 15 hektara po natjecatelju za Novačku valu u kojoj je planiran višegodišnji zakup, kako bi se mogućnosti dale što većem broju poljoprivrednika. Nažalost, početkom 2012. po nalogu Ministarstva poljoprivrede nastupio je moratorij na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

"U međuvremenu svjedočimo stagnaciji poljoprivrede na našem području, usporenim investicijama i to ponajprije zbog neriješenog upravljanja poljoprivrednim zemljištem", dodao je Daus. Duboko je razočaran, kaže, što Ministarstvo poljoprivrede umjesto da potpomaže uništava hrvatsku poljoprivredu. Daus je razočaran što neki saborski zastupnici iz Istre ne razumiju ovu preozbiljnu problematiku, a ona je za Istru zbog konfiguracije terena i rascjepkanosti posjeda drugačija nego u neki drugim krajevima Hrvatske.

Daus se, kako je rekao, zalagao da se državnim poljoprivrednim zemljištem raspolaže isključivo putem javnog natječaja, ali i da se jedinicama lokalne samouprave omogući definiranje maksimalne veličine površina kako bi se moglo zadovoljiti potrebe većeg broja poljoprivrednika. Ne slaže se s tim da gospodarski program bude ključni kriterij za zakup zemljišta. Ovako se, kaže, otvara prostor za manipulacije, pa ovakav zakon pogoduje isključivo velikim zakupcima.

"Premalo imamo kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta i nije u redu da sve pripadne samo jednom. Znamo kako je selo počelo umirati kada su se poljoprivredom bavili samo veliki. Znamo i što se dogodilo kad su veliki propali i koga su sve povukli za sobom", negoduje Daus i poručuje: "Decentralizirajte Hrvatsku, dozvolite lokalnoj samoupravi da odlučuje o svom dvorištu. Kontrolirajte nas ako se bojite manipulacija, ali odustanite od toga da najvažniji kriterij bude gospodarski program".

Predsjednik cerovljanskog vijeća i vlasnik OPG-a Ivan Jurada novi zakon smatra nepoštenim jer kaže da lokalna zajednica najbolje zna komu treba zemlja, ali i tko je i kako obrađuje. "Možda smo se trebali udružiti u zadrugu. Možda bi tako uspjeli, ali bojim se da je sada kasno. Nažalost do sada je Puris poljoprivrednicima prodavao sijeno na rastu iz Novačke vale, a da u zemlju nije ništa ulagao. Nije ju obrađivao, već samo naplaćivao košnju, ako se takva praksa nastavi bit će to pogubno za našu poljoprivredu", zaključio je Jurada. (M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter