Gospodarska politika kocnicar Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Aktualna Vlada nema perspektivu hrvatskog gospodarstva zbog cega je Hrvatska dotakla dno dna gospodarske krize", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebacke podružnice HNS-a Dragan Kovacevic ujedno i strateg stranke za ekonomska pitanja. Naglasio je da je HNS skupa sa koalicijskim partnerima iz Kukuriku koalicije izradio gospodarski program potpune revitalizacije društvenih i ekonomskih odnosa u Republici Hrvatskoj, a svoje ce smjernice za dva tjedna javno prezentirati u Zagrebu.

Smatra da se kriza u Istri možda toliko ne osjeca ali se itekako osjeca stagnacija razvojnog potencijala kojem je nesuvisla nacionalna gospodarska politika glavni kocnicar i uteg.

-Ponekad ne znate je li bolje biti nerazvijen pa dobivati državnu i drugu socijalnu pomoc ili biti razvijen pa da vam stalno mnogo uzimaju. To je ono što zajedno s partnerima želimo iskorijeniti i doprinijeti da svi oni koji kvalitetno i puno rade i privreduju, mogu ostvariti još i više. Smatramo da fiskalna i monetarna politika ne smiju biti glavne gospodarske politike u društvu te trebaju predstavljati instrumente za razvoj ekonomije, industrije, turizma, poljoprivrede ali i drugih djelatnosti vezanih uz transport i tranzit, naglasio je Kovacevic.

Po njegovim rijecima, gospodarski program Kukuriku koalicije trebao bi u cijelosti riješiti problem nezaposlenosti i nelikvidnosti, a ponuditi ce i smjernice na koji nacin aktivirati tržište kapitala u funkciji realne ekonomije. U tom kontekstu pojasnio je, pitanje izvoza mora biti strateška okupacija nacionalne ekonomije ne bi li se segmenti gospodarskog življenja podigli na višu razinu.

-Tu prije svega mislimo na turizam koji bi umjesto na tri trebao pocivati na cetiri zvjezdice. Takoder treba povecati izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda odnosno smanjiti uvoz s 4 milijarde dolara na dvije, a u malom i srednjem poduzetništvu uvesti nove poticaje preko HBOR-a, takozvanim robnim kreditiranjem sustava turizma, poljoprivrede i preradivacke industrije. U svemu ce prednjaciti model Istre koji ce biti utkan u nacionalni okvir, veli Kovacevic.

Odgovarajuci na pitanje s kojim se realnim gospodarskim problemima susrece Istra, kazao je da je regija dobro zapocela kao vodeci model u odnosu na ostatak Hrvatske ali usporedujuci ju s razvijenim europskim regijama, vidljiv je niz nedostataka. To je prije svega cvrsto oslanjanje na sektor nekretnina i uslužnu ekonomiju, a najveci su nedostaci prisutni u razvoju proizvodnje. Komentirajuci projekt Brijuni rivijera, Kovacevic je rekao da nikada niti jedna imovina u Hrvatskoj pa tako ni Brijuni ne smiju ostati na sadašnjoj razini koju karakteriziraju devastirani objekt i turisticki model iz 60-tih godina.

-No cinjenica je da Vlada daje podršku i prezentira projekt na kraju svog mandata, odnosno nekoliko mjeseci prije izbora i vec je sada jasno da ce Brijuni rivijera, Kupari ili slicni projekti, docekati novu vlast koja ce vec u prva dva mjeseca krenuti u njihovu realizaciju. Mnogo sam se naslušao o Brijuni rivijeri, jer svake se godine pred izbore netko sjeti dva do tri projekta i stavlja ih u opticaj.

-Projekte koje je marketinška predstavila, Vlada nece moci realizirati do izbora i najpametnije bi bilo da pripremi što više projektne dokumentacije za povlacenje bespovratnog europskog novca iz fondova, kazao je Kovacevic, zakljucivši da bi Vladi svi zapljeskali da što prije pošalje stotinjak mladih ljudi u sjedište Europske unije gdje bi imali priliku educirati se za izradu projekata i povlacenje sredstava iz fondova.


Podijeli: Facebook Twiter