«Gospoda Glembajevi» u Ateljeu 212

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sceni Ateljea 212 u petak se premijerno igra Krležina drama «Gospoda Glembajevi», koja se nakon punih cetrdeset godina postavlja u Beogradu. Redatelj Jagoš Markovic okupio je reprezentativnu autorsku i glumacku ekipu: scenograf je Miodrag Tabacki, kostimografkinja Zora Mojsilovic, a u glavnim ulogama Boris Cavazza (Ignjat Glembay), Nikola Ristanovski (Leone Glembay), Anica Dobra (Barunica Castelli), Vlastimir ?uza Stojiljkovic (Fabriczy), Svetozar Cvetkovic (Silberbrandt), Jelena ?okic (Sestra Angelika), Branislav Trifunovic (Puba Fabriczy), Tanasije Uzunovic (dr. Paul Altmann).

Premijera je apsolutni dogadaj kazališne sezone u Beogradu, ulaznice su rasprodane ne samo za premijeru vec i za sve reprize u veljaci, a liste cekanja vec se formiraju i za one u ožujku. Krleža i njegovi «Glembajevi» koji su raspadom države izašli iz fokusa srpskih kazališta, ponovo se citaju, a što Jagoš Markovic - jedan od najistaknutijih redatelja srednje generacije - ima reci o Glembajevima danas predmet je zanimanja kulturnih stranica mnogih medija.

- Cijeli život mislim o «Glembajevima», kaže Markovic u jednom intervjuu. - Koliko sam puta umjesto svojih rijeci izgovorio neke replike iz drame ili ih cuo sebi upucene... Ovo je djelo dio mog kulturnog identiteta. I ne samo mog.

Jagoš Markovic diplomirao je prije 25 godina u Beogradu, s dramom «Adam i Eva». Bio je to ujedno i njegov prvi susret s Krležom, o cemu kaže:

- Procitao sam «Adama i Evu» i samo - osjetio. Ništa nisam razumio. Ni ekspresionizam, ni recenicu, ništa... Ali sam osjetio. I zagrizao. Spremao sam se vrlo dugo i temeljito, obrazovao, nalazio tekstove o Gavelli, o scenskom govoru. O svemu što nisam do tada znao, a nisam znao ništa. Ta predstava bila je moj ispit, moj život...

- Ovakav komad ne bih radio bez izvrsne podjele. Bilo je i u Beogradu sjajnih glumaca koji su to mogli vrhunski odigrati. I u samom Ateljeu 212 - Beograd je glumacki rasadnik. Ali, moji Leone i Ignjac su Nikola Ristanovski i Boris Cavazza. Prvaci makedonskog i slovenskog kazališta. Jer, ne dijeli redatelj samo uloge, vec podjelom odreduje mogucnost odnosa likova. Malo je direktora teatara koji to shvacaju. Zato ja ne režiram cesto i posvuda. Imam svoje uvjete i principe i toga se držim.


Podijeli: Facebook Twiter