Gospa vracena vjernicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam godina crkva sv. Marije na Božjem Polju bila je u skeli, što, doduše, nije omelo župnika Alojzija Bafa u održavanju ustaljenog ritma misnog slavlja u ovom najpoznatijem istarskom marijanskom svetištu i mjestu hodocašca o blagdanu Vele Gospe. U nedjelju poslijepodne crkva je zasjala kao netom umotani šareni bombon - skele su konacno uklonjene, a misno slavlje pedesetak župljana produženo je osvrtom na protekle godine obnove.

- Istarska županija nastoji financijski podržati sve vrijedne projekte, pa je podržala i obnovu fresaka ove crkve. Iako ste dugo cekali ovaj trenutak, nadam se da ste zadovoljni, a za obavljen posao posebno su zaslužne tri osobe - Ivan Matejcic, koji je poceo posao, Željko Bistrovic, koji ga je nastavio i okoncao, te vaš župnik velikog strpljenja, rekao je procelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

- Mi smo generacija koja je doživjela obnovu 500 godina starih fresaka. To ne doživi svaka generacija, a puno se ljudi i ustanova združilo da bi posao bio obavljen. Mislim da moramo biti ponosni, rekao je opcinski nacelnik Marino Baldini, povjesnicar umjetnosti.

Župnik Baf prisjetio se da su po njemu za vrijeme mise znali sa stropa padati komadici žbuke. Konzervatori ce reci da je više novca potrošeno u ono što se sada ne vidi, nego u vidljivo obnovljene freske - na mjestima u svodu pukotine su bile široke pet-šest centimetara, a ucvršcivanje konstrukcije crkve, njenog svoda i oslikanog sloja zahtijevalo je veliko znanje i pažnju kirurga. Ali, vrijedilo je i truda i novca, reci ce svi koji su sudjelovali u obnovi: od projektanata i izvodaca složene gradevinske sanacije do restauratora iz radionice Renza Lizzija iz Artegne kraj Udina. A da posao bude potpun, nedostaje znanstvena obrada i valorizacija - monografsku obradu fresaka Bistrovic vec priprema.


Podijeli: Facebook Twiter