Gospa Snježna: Hodočašće na 36 stupnjeva Celzija

Procesija u Šterni (L. JELAVIĆ)
Procesija u Šterni (L. JELAVIĆ)

Na svetoj misi u povodu blagdana Gospe Snježne danas se u šumberskom svetištu Majke Božje od Drena okupilo oko 500 vjernika s Labinštine i iz drugih dijelova Istre te iseljenika. Vidno manjem odazivu negoli proteklih godina izgledno je kumovala nesnosna vrućina, koja je dosezala 36 stupnjeva Celzija.

Koncelebraciju je pod stoljetnim hrastovima uz crkvu predvodio Alejandro Castillo Jimenez, svećenik Porečke i pulske biskupije te ravnatelj Pazinskog kolegija - klasične gimnazije, a uz domaćeg župnika Andreja Šachoviča sudjelovali su i ostali iz labinskog dekanata. Pjevao je zbor župe Sv. Nedelja pod ravnanjem Helge Vrh.

Po predaji, 5. kolovoza 1430. godine siromašnoj pastirici na velikom stablu drena ukazala se Djevica Marija s djetetom u naručju. Nekoliko godina nakon kasnije ondje je izgrađena istoimena crkva. Snježnoj Gospi hodočasti se od 1854. godine, a ovaj blagdan poznat je i kao Petangošt.

Iz Pićna je ovom prilikom, hodajući oko deset kilometara, stiglo 60-ak hodočasnika predvođenih župnikom-dekanom Antunom Kurelovićem, a iz Kršana, točnije sela Lazarići, njih 37. Među potonjima su križni put od oko četiri kilometra prošle i Irena Vidak te Zvjezdana Smolić.

- Hodočastila sam još kao dijete, s nonom. Odazovem se svake godine jer me jednostavno tako pita, rekla nam je Irena. "Po putu, kroz lijepo druženje, nanke ne čuješ da je toliko teplo", dodala je Zvjezdana. Nisu zaboravile istaknuti ni tradicionalno gostoprimstvo familije Mladena Radovića iz Šumbera, koja je hodočasnike ponudila okrjepom na 11. postaji križnog puta.

Uvečer će ispred šumberskog društvenog doma biti pučka fešta Petangošt s Alenom Nižetićem kao glavnim zabavljačem.

Blagdan Gospe Snježne tradicionalno se slavi i u Šterni i okolnim mjestima. Sveta misa održana je u crkvi na uzvisini prema Čepiću. Crkva Gospe od Sniga, kako je u narodu poznata, sagrađena je prije više od petsto godina. Crkveno zdanje ispred kojeg je višestoljetna lipa bilo je i ove godine prepuno vjernika iz toga kraja, ali i mnogih koji su došli iz drugih mjesta nastavljajući tradiciju. Misno slavlje vodio je župnik Sv. Marije na Krasu vlč. Bernard Jurjević, a uz mjesnog župnika Lina Rakara pomagali su mu svećenici iz župa Buje, Brtonigla, Oprtalj i Motovun.

Sudionici misnog slavlja sudjelovali su i u tradicionalnoj procesiji oko crkve prateći kip Gospe Snježne. Fešta u Šterni potom je nastavljena sportskim i zabavnim sadržajima. (I. RADIĆ, L. JELAVIĆ)

Materada: Nova zvona i zvonik u čast zaštitnici

Blagdan Gospe Snježne tradicionalno se slavi i u Materadi kod Umaga, ali i okolnim župama dekanatskog priobalja. Dodatni razlog za slavlje bio je dovršetak obnove zvonika, sagrađenog prije 73 godine. Usto su pribavljena i tri nova zvona pa su vjernici Materaštine imali razloga zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji od Snijega, svojoj zaštitnici.

Nekoliko stotina vjernika stiglo je s Umaštine i okolice, ali i susjedne Slovenije i Italije. Službu euharistije predvodio je nekadašnji materaški, a sada župnik Vižinade velečasni Alojzije Baf. Koncelebrirali su umaški župnik don Rudi Koraca, fra Andrea Murhabale iz Konga, đakon Ivan Kisegi i župnik Kršeta, Materade i Petrovije fra Mirko Vukšić. (M. G.)


Podijeli: Facebook Twiter