Gorski kotar okovan ledom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za danas najavljena ledena vikend bajka pretvorila se u suštu suprotnost – ledni vikend užas! Naime, kombinacija ledene kiše i niskih temperatura spojena s već ranije napadalih četrdesetak centimetara snijega stvorila je tijekom noći s petka na subotu čvrstu ledenu koru pa se u ranim jutarnjim satima subote Gorski kotar budio totalno okovan ledom.

Avantura je bio već izlazak iz kuće ili zgrade jer su ranije očišćeni prolazi bili puni iznimno čvrstog leda kojeg je teško bilo razbijati, a hodati se nije moglo ni sa strane jer je ledenom korom prekriven snijeg bio iznimno sklizak i neugodan.

Tek nešto bolje stanje bilo je po glavnim prometnicama i ulicama goranskih naselja gdje su radnici zimske službe pokušavali solju i pijeskom te prolaskom ralica koliko-toliko osposobiti glavne prometnice.

Najteže je stanje, po već pomalo neslavnoj tradiciji, bilo na području Grada Čabra gdje je već u petak popodne došlo do brojnih i čestih prekida u opskrbi strujom, a glavni krivac bili su lomovi grana koje su pod naslagama leda pucale i padale na električne vodove.

Već je u petak radnicima koji su pokušavali popraviti stanje s elektro opskrbom stigla pomoć iz Hrvatskog primorja i Rijeke, ali su se stvari u subotu dodatno pogoršale.

Uz muke sa strujom koju danas nije imao veći dio čabarskog područja, puno je problema bilo i u prometu, ponajprije zbog rušenja stabala na cestu pa se i po nekoliko sati, svjedoče vozači s terena, trebalo čekati na oslobađanje prometnica.

Višesatno zatvaranje prometa zabilježeno je na cestama Čabar-Plešce i Tršće-Gerovo, ali i na prometnicama van ovog područja, točnije na dionicama Sopač-Kraljev Jarak na staroj cesti Zagreb - Rijeka te cesti od Gornjeg Jelenja prema Mrzloj Vodici.

Ledeni udar poremetio je i otežao ne samo svakodnevni život, već i odgodio sva danas na otvorenom najavljena zbivanja – skijaško-trkačku utrku u Delnicama, otvaranje ski sezone u Mrkoplju i prvu utrku Sanjkaškog kupa Gorskog kotara u Delnicama. (M. KRMPOTIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter