Gornji tok Mirne bez kapi vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolovoška suša pogodila je i vodotoke na sjeveru Istre. Najduža istarska rijeka Mirna u gornjem je toku potpuno suha - u rijecnom koritu doslovce nema ni kapi vode. Nizvodno od Buzeta bilježi se minimalni vodostaj. Manje kolicine vode, naime, još stižu do donjeg toka Mirne ispod kamenih nanosa njenih pritoka.

- Mirna je u gornjem toku prakticki bez vode, dok je u srednjem i donjem toku situacija nešto bolja i bilježi se minimalni vodostaj, istice Aleksandar Kružic, voditelj Vodnogospodarske ispostave Mirna-Dragonja sa sjedištem u Buzetu.

Suho korito Mirne gotovo je uobicajena ljetna slika. Klimatski trendovi, kaže Kružic, takvi su da su razmaci izmedu kišnih i sušnih razdoblja sve veci, suše su ucestalije pa vodotoci, koji su pretežno bujicnog karaktera, ostaju djelomicno ili u cijelosti bez vode, što predstavlja problem za floru i faunu. Nakon obilnih kiša njihovim koritom potece bujica vode, a krajem ljeta, nakon dugotrajnih suša, mogu posve presušiti.

Nešto povoljnijem stanju nizvodno od Buzeta dijelom doprinosi i cinjenica da Istarski vodovod ne zahvaca kompletnu kolicinu vode izvora Sv. Ivan jer je trenutno njegova izdašnost veca od potrošnje tako da se višak vode slijeva u Mirnu.

- Iz izvora Sv. Ivan i sekundarnih izvora preko ispusta na Mostu u Mirnu ispuštamo od 50 do 70 litara vode u sekundi, što donekle poboljšava stanje u rijeci i biološki minimum, saznajemo od voditelja Službe razvoja i distribucije Mladena Nežica. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter