Gorjele šuma i makija iznad Viškovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznad Viškovica smještenih uz cestu Labin - Koromacno tijekom dana je harao požar u kojemu je izgorjelo oko 45 hektara niskog raslinja, makije te bjelogoricne i crnogoricne šume. Vatra na vrlo nepristupacnom terenu ugašena je oko 18 sati, nakon što su se gasiteljima pridružila dva kanadera. Uzrok su munje koje su udarale u noci sa subote na nedjelju, kao prethodnica kratkotrajne kiše koja potom pala.

- Vatru koja je izbila na Gori Glušic, oko tri kilometra od Labina, odmah smo lokalizirali i ugasili. Izgorjelo je samo oko hektar raslinja. Mjesto gdje je udarila druga nismo mogli otkriti sve dok nije zapuhala bura i ujutro razbuktala vatru, kaže zapovjednik labinske Javne vatrogasne postaje Darko Vitasovic, koji je rukovodio gašenjem.

Požar je nastao izmedu vrha Bubrina nad Viškovicima i Skitace, a sjeveroistocni vjetar tjerao ga je prema kucama. One nisu bile ugrožene, a najviše se, na dvadesetak metara od dvorišnog zida, približio onoj Zorana Viškovica.

Medu gasiteljima se našao i jedan profesionalni vatrogasac - Alessio Tanduo iz Venecije koji kao turist boravi u Viškovicima. - Oko Venecije nemamo ovakvih šuma, prvi put se suocavam s gašenjem na ovakvom terenu, kazao je.

Pored pripadnika JVP-a Labin, u gašenju su sudjelovala dobrovoljna vatrogasna društva Raša, Kršan, Labin - Rabac te clan Službe zaštite i spašavanja. Kanaderi su vodene bombe bacali oko tri sata. Valja reci da su gradani revoltirani sporim dolaskom aviona. Navodno se s uzlijetanjem oklijevalo jer je let iz baze do Istre skup. Pitaju se služe li oni samo za gašenje po Dalmaciji.

S obzirom na vremenske uvjete, vatrogasci ce nad požarištem bdjeti sljedeca tri dana.


Podijeli: Facebook Twiter