Gorjela Istra: Vatrogasci cijelu noć na požarištima

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Čak četiri požara izbila su u subotu  na potezu Galižana - Fažana, kraj Kringe i sela Pariži, kraj Sv. Petra u Šumi, te, najveći, kraj Baderne.

Prvi je lokaliziran, već oko 17 sati, požar kod Kringe, gdje je izgorjelo oko 6 hektara površine , a u gašenju su sudjelovali vatrogasci JVP-a Pazin i Buzet.

Oko 14 sati naglo je buknuo požar na Vodnjanskoj cesti, na raskrižju s Galižanom, koji su 52 gasitelja Javne vatrogasne postaje Pula i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Puljštine satima pokušavala staviti pod nadzor. U pomoć im je pristigao i kanader.

Iako im je duž Vodnjanske ceste to odmah uspjelo, pa je zaustavljeno širenje požara prema Galižani i Vodnjanu, vatra je uspjela zahvatiti i dobar dio mladog maslinika uz Vodnjansku u vlasništvu vodnjanske tvrtke Oleum Maris. Vjetar je ubrzo potjerao vatru jugozapadno, u smjeru Fažane, te se požar narednih nekoliko sati lakoćom širio nepristupačnim terenom obraslim gustom borovom šumom i visokom travom, zbog čega je u pomoć pozvan kanader.

- Jako smo se uplašili, majko mila kako je to gorilo, da je samo malo jače puhnuo vjetar ili donio koju iskru ovamo, sve bi nam bilo zgorilo. Od straha smo stoput zvali vatrogasce i stalno su nam govorili da su na putu, jer je vjerojatno bila gužva na cesti, ali su došli, čini mi se, za 15 minuta. Nama se to činilo jako dugo. Ljudi iz tih prvih kuća su dotrčali s motornim pilama da ruše stabla i pokušaju zaustaviti požar, a vatra je odjednom planula i na ovoj parceli preko puta nas, pa su pomagali i vlasniku parcele i njegovom sinu s lopatama gasiti požar i uspjeli su, ispričala nam je u jednom dahu još uvijek preplašena stanarka kuće na samom raskrižju na kojem je požar buknuo.

Njezin susjed kaže da je nekolicina mještana odmah pohitala gasiti požar koji je, kako im se činilo, buknuo kod vodovoda na cesti koja s Vodnjanske vodi za Fažanu. Kaže i da je na lice mjesta malo nakon vatrogasaca i policije izašla i lugarka kojoj su spočitnuli da je trebalo ovo šumsko područje barem uz cestu čistiti i održavati, pa se ovakvo što, smatraju, ne bi dogodilo.

- Znate što ću vam reći. Sjetite se samo koliko je puta gorjelo na onu stranu Vodnjanske gdje je sada maslinik. E, pošto ga misle proširiti i na drugu stranu ceste, sada im je ovo došlo kao naručeno čišćenje terena. Tko god da je to napravio, doveo je sve ove ljude koji žive blizu Vodnjanske u opasnost, rekao nam je ljutito jedan mještanin.

Policija je radi sigurnosti odmah nakon dojave o požaru zatvorila Vodnjansku cestu od raskrižja s Galižanom do skretanja za Istarski ipsilon, kao i sve druge pristupne putove na Vodnjansku cestu.

Izgorjelo je oko 100 hektara, a požar je lokaliziran do 20 sati.

O silini požara svjedočio je ogroman sivo-crni stup dima koji se dizao kilometrima u zrak i stizao sve do Marčane, a mogao se jasno vidjeti s mnogih mjesta Pule i okolice. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Opustošena okolica Sv. Petra u šumi

Vatrenu stihiju kod Pariži gasili su vatrogasci JVP-a Pazin te pripadnici DVD-a iz Gračišća i Sutivanca. Gorjelo je šest hektara, a do 20 sati požar je bio lokaliziran.

Požar nošen vjetrom širio se velikom brzinom i opasno se približio kućama. Vatrogasci JVP-a Pazin ubrzo su stigli na požarište, ali budući da su dijelom sudjelovali u gašenju požara kod Baderne, u gašenju su im se priključili članovi DVD-a Pazin i Gračišće na čelu s općinskim načelnikom Ivanom Mijandrušićem. Vatra nošena vjetrom potom je ugrozila selu Boljki.

Vatrogasci kojima su se priključili mještani na čelu su načelnikom općine Sveti Petar u Šumi Mariom Bratulićem, uspjeli su požar zaustaviti na rubu sela i Boljki su spašeni. Međutim vatra se tada počela širiti prema Svetom Petru u Šumi, ali je požrtvovnošću vatrogasaca i mještana zaustavljena.

U to vrijeme oblak dima počeo je sukljati na sjeveroistoku, a plameni jezici počeli su se dizati iz šume na prilazu selu Dobrili, gdje su vatrogasci premjestili dio snaga i uz pomoć mještana uložili nadljudske napore kako bi sačuvali selo.

U međuvremenu se požar proširio prema selu Banovci gdje su se mještani organizirali kako bi svoje domove spasili od vatrene stihije.      

Mještani vatrogascima pomažu koliko mogu, ali bijesni su što se već desetak godina ne može stati na kraj piromanu koji svake godine podmeće požare u ovom kraju. (M. RIMANIĆ)

Najveći požar kod Baderne

Najveći požar bio je onaj kraj Baderne. Zanimljivo, to je već treći na tom području u manje od dva mjeseca. Naime, gorjelo je početkom lipnja i kolovoza. I ovoga puta zahvaćeni  bjelogorica i nisko raslinje, a u gašenju su sudjelovali vatrogasci iz Javnih vatrogasnih postaja Poreč, Rovinj, Umag, Pula, Labin i Pazin te Dobrovoljnih vatrogasnih društva Višnjan, Tar-Vabriga, Kaštelir-Labinci i Kanfanar.

Uz vatrogasce u gašenje su se uključili djelatnici Hrvatskih šuma i mještani, a ukupno je na terenu bilo 103 gasitelja i 37 vozila. Požar su gasila i četiri kanadera od kojih je jedan oko 16 sati poslan na požarište u Galižani. ZBog gustog dima i opasnosti od vatre koja se bila približila cesti, bila je zatvorena prometnica Baderna - Tinjan kod skretanja za mjesto Banki. Požar je lokaliziran u 20.30 sati.

Požar kod Baderne osjetio se i na gornjoj Bujštini koja je bila zahvaćena dimom, a poslije i pepelom. Gosti u Oprtlju zbog pepela su napustili terase i sklonili se u objekte. S oprtaljskog vidikovca Kružere dolina Mirne je također bila pod gustim dimom kao i centar tartufarsta Livade, a Motovun se uopće nije nazirao.

Kozlevac: Još ne znamo uzrok požara

- Planiramo da ćemo do noći zaustaviti sve požare. Požar kraj Baderne ugrožava još dva sela. Pokraj Kringe požar je lokaliziran, a ova preostala dva su još uvijek opasna. Za sada ne znamo uzrok požara, treba pričekati istragu, ali mala je vjerojatnost da četiri požara izbiju prirodnim putem u tako malom vremenskom razdoblju, rekao je na konferenciji za novinare u 17 sati zapovjednik istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac.

Na područjima gdje se gasi kanaderima isključena je struja, a uz veliku pomoć mještana za sada nema materijalne štete. Nestašica vode ne otežava gašenje jer se koristi tehnička, ali velike probleme stvaraju vjetar promjenjivog smjera i visoka temperatura. Morat ćemo poduzeti neke mjere da mještani ove jeseni očiste zaraštena područja oko kuća i ostalih objekata jer to uvelike otežava gašenje, rekao je Kozlevac te naglasio da će vatrogasci dežurati na požarištima cijele noći. (J. PRODAN, V. HAMMER; snimili Dejan ŠTIFANIĆ; Jelena PREKALJ i Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter