Gorivo sve skuplje, Lukoil najpovoljniji

Gorivo je od 20. veljače skuplje u prosjeku za 15 lipa (K. TADIJIĆ)
Gorivo je od 20. veljače skuplje u prosjeku za 15 lipa (K. TADIJIĆ)

Snažnija konkurencija među naftnim kompanijama, borba za kupce te Vladina zaštita potrošača, tako su ukratko najavljivane izmjene zakona kada je prije četrdeset dana stupilo na snagu slobodno formiranje cijena goriva.

O tog dana do danas cijene goriva porasle su u prosjeku za 15 lipa po litri. Razlike među konkurencijom su minimalne, a trenutno je na pulskim benzinskim crpkama najjeftinije gorivo ruskog Lukoila.

Podsjećamo, prvog dana slobodnog formiranja cijena litre bezolovnog benzina od 95 oktana na pulskim benzinskim postajama bila je 10,29 kn, da bi već nakon dva dana skočila na 10,41 kn. Jučer je pak cijena istog derivata na Inim postajama bila 10,49 kn, na Croduxu 10,48, a na Petrolu 10,39 kn. Lukoil je pak bio pet lipa jeftiniji od svih.

Litra eurodizela na Ini jučer je koštala 9,80 kuna, a na Croduxu 9,87. Osjetno nižu cijenu od 9,71 kn po litri ponudio je Lukoil, a Petrol jednu lipu jeftinije. Cijene goriva mijenjaju se jednom tjedno ili češće; očito je da se prate potezi konkurencije.

- Građani se sve češće informiraju o cijenama goriva, zovu nas telefonom ili zapisuju cijenu prije točenja, no uglavnom ostaju vjerni benzinskim postajama na kojima su i dosad točili jer razlike u cijenama bile bi osjetne tek pri kupovini velike količine goriva; za stotinu ili dvije stotine kuna uštede su neprimjetne, kazao nam je zaposlenik jedne pulske crpke.  

Na internetu je odnedavno u funkciji portal Cijenegoriva.info, koji svakodnevno prati cijene na benzinskim postajama u Hrvatskoj i korisnicima izračunava koliko mogu uštedjeti. Moguće je odabrati vrstu i količinu goriva i u trenu saznati na kojoj je postaji najjeftinije točiti. Primjerice, upisali smo iznos od sto kuna i dobili rezultate da je za to najviše dostupno 9,76 litara goriva , a ušteda u odnosu na najskuplju benzinsku crpku iznosi 1,56 kuna. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter