Gorivo na autocesti može biti skuplje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ponedjeljka je na snazi novi pravilnik o utvrdivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a njegova je najveca novina da odsad naftne kompanije mogu mijenjati svoje maloprodajne cijene kada i koliko žele, ali te cijene ne smiju biti više od najviših maloprodajnih cijena koje svaka dva tjedna objavljuje Ministarstvo gospodarstva.

Eurosuper najviše 9,76 kuna

Prema odredbi, u periodu od 5. do 18. travnja maksimalna dozvoljena cijena naftnih derivata iznosi 9,76 kuna po litri benzina eurosupera 95, odnosno 9,33 kune po litri osnovnog eurodizela. Trenutno se na Ininim benzinskim postajama navedeno gorivo prodaje pet lipa jeftinije od maksimalno dozvoljenog, dok je OMV na limitu s bezolovnim benzinom, ali ima sedam lipa jeftiniji dizel.

Zanimljivo je i da se odsad dozvoljava odredivanje cijene derivata crpkama smještenim na autocestama te onima namijenjenim opskrbi plovila.

Ocekujuci povecanje, provjerili smo cijene naftnih derivata na crpkama na Istarskom ipsilonu, no niti na jednoj od Ininih postaja, kao ni na pazinskom Etradexu, cijena se nije mijenjala, vec se gorivo prodaje prema cjeniku kompanije koji vrijedi za sve benzinske postaje. To su nam telefonski i potvrdili u rukovodstvu nove Inine benzinske postaje Galižana Istok, smještene nedaleko od naplatne postaje Peliceti.

Na autocesti Rijeka - Zagreb takoder se cijene nisu mijenjale, što smo provjerili još u ponedjeljak iako je Tifon u cjeniku upozorio kako se njihove cijene ne odnose na benzinske postaje na autocestama. S obzirom na to da se na odmorištu Ravna Gora gorivo prodaje po istim cijenama, cini se da ih se i ova kompanija ipak - pridržava.

Visok najam

Postavlja se pitanje koliko je odluka o mogucnosti formiranja skupljih cijena goriva uopce mudra. Razumljivo je da koncesionari uz autocestu placaju visok najam pa stoga žele što skuplje prodati gorivo, no uloženo bi se zbog dobre pozicije trebalo vracati povecanim prometom u sezoni.

S druge strane, sama spoznaja da je gorivo na autocesti nešto skuplje, mnoge domace vozace odvratit ce od tocenja goriva ondje, vec ce spremnik napuniti na najbližoj gradskoj crpki.

Dakako, ovim potezom nije izmišljena topla voda, vece cijene goriva na autocesti prakticiraju se u mnogim europskim zemljama, no valja istaknuti da se u Njemackoj slavni "autobahn" ne naplacuje (!), u Austriji se naplacuje putem vinjeta pa se vozacima ne dere koža, dok su istovremeno hrvatske autoceste iznimno skupe.

U svakom slucaju, ukoliko benzinske crpke na Istarskom ipsilonu poskupe gorivo, prijeti im opasnost od gubitka prometa. Upravo bi gosti iz Austrije i Njemacke prilikom dolaska u Istru mogli izbjegavati tankanje na autocesti, što bi znacilo da ce gorivo kupiti - prije granice.

Što se tice cijena benzina, Italija je skuplja od Hrvatske za cak 1,51 kunu, odnosno 1,24 po litri eurodizela, dok su Slovenci, što bi trebalo brinuti našu naftnu kompaniju, jeftiniji za 19, odnosno 17 lipa po litri goriva.


Podijeli: Facebook Twiter