Gorivo će biti skuplje u jutarnjim satima!?

Vozači će morati voditi računa čije im je gorivo najpovoljnije (D. ŠTIFANIĆ)
Vozači će morati voditi računa čije im je gorivo najpovoljnije (D. ŠTIFANIĆ)

Vlada bi prema novom prijedlogu Zakona o tržištu nafte i naftnim derivatima, koje je sastavilo Ministarstvo gospodarstva a očekuje njegovu provedbu do početka sljedeće godine, uskoro mogla odustati od određivanja maksimalne cijene goriva svakih 14 dana. Umjesto toga, trgovci će cijene moći određivati sami, koliko i kada to žele.

- Uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata stekli su se pojavom novih naftnih tvrtki na domaćem prostoru što je otvorilo tržište, stoga će se cijene odsad moći slobodno formirati, tvrdi ministarstvo Ivana Vrdoljaka.

Za vozače to znači da će litru goriva za svoje vozilo plaćati po različitim cijenama, a one bi se mogle razlikovati i prema dobu dana, tvrde analitičari.

U američkim državama cijene goriva skuplje su ujutro, kada vozači kreću na posao, nego u poslijepodnevnim satima. Cijene goriva u turističkim naseljima biti će skuplje nego u urbanim stambenim sredinama, dok je gorivo na odmorištima uz autocestu i sada skuplje od 10 do 20 lipa. Primjerice, vlasnicima manjih brodica biti osjetno jeftinije kupiti kanistar goriva na jednoj od gradskih crpki nego točiti na pomorskoj crpki.

Naftni stručnjaci tvrde kako će se u početku sasvim sigurno osjetiti blagi porast cijena naftnih derivata i vozači će morati voditi računa isplati li se više točiti na INA-i, Lukoilu, Petrolu, Croduxu ili pak Tifonu, no dugoročno se očekuje osjetan pad zbog rata između konkurentskih kompanija, upravo kao što je i slučaj s opskrbom električne energije. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter